Tekstil işçilerinin mücadelesi sürüyor

Berkay SAĞOL

Urfa’da faaliyet gösteren ve ZARA gibi dünyaca ünlü markalara da üretim yapan Uğur Tekstil firması, Çalışma Bakanlığı tarafından yetki belgesi alan DİSK Tekstil Sendikası’na üye 97 işçiyi 18 Kasım’da işten çıkardı. İşe iade talebiyle mücadele başlatan işçiler seslerini duyurmaya çalıştı. Bu süreçte 97 işçinin 65’i açtıkları işe iade davalarından feragat ederek işlerine geri döndü. Kalan 32 işçi ise bundan sonra mücadelelerini hukuki yollardan sürdüreceklerini açıkladı.

Sonuna kadar haklı ve onur ve mücadele verdiklerini belirten işçiler, “İşçi sınıfımız için derslerle dolu, tarihin onurlu sayfalarında yer alacak büyük bir direniş gerçekleştirdik. Dostumuzu düşmanımızı tanıdık. Patronların oyunları, Satılmış sarı sendikanın ihaneti ve yalanlarıyla başa çıkamadık, bu bize dert oldu. Ama biz de onlara boyun eğmedik, bu da onlara dert olsun” dedi.

İsimlerinin kara listeye alınarak kendilerinin 18 Kasım tarihinden beri sosyal ölüme terk edildiğini belirten işçiler, “Kara liste yüzünden bildiği meslek olan tekstil firmalarında iş bulamayıp çatı işine giden Sedat Aslan arkadaşımız çalışırken çatıdan düşerek hayatını kaybetti. 29 yaşındaki Sedat Aslan arkadaşımız geride en küçüğü 7 aylık olmak üzere 3 çocuk bıraktı. İşten atılmamızda patronla işbirliği yapan sendikamız DİSK-Tekstil bizim için tek bir açıklama dahi yapmadı, telefonlarımızı açmadılar, hiçbir sendika yöneticisi tek bir eylemimize dahi katılmadı. Bize sahip çıkmak bir yana, işçilere açıktan ihanet ederek patrona destek oldular” diye konuştu.

‘ÇARESİZLİKTEN GERİ DÖNDÜLER’

İşçilerle dayanışma içerisinde olan Birleşik Tekstil Sendikası (BİRTEK-SEN) Başkanı Mehmet Türkmen, “İşçiler güvence verilerek işlerine geri dönmek istiyordu ama şimdi dönenler açtıkları davalardan feragat ediyorlar. İşveren ise mahkeme ve avukat masraflarını karşılayacağına dair bile bir güvence vermiyor. İşçilerin talebi toplu ve örgütlü halde dönmekti ama bu böyle olmadı. İşe dönen 65 işçi çaresizlikten dolayı geri döndü. Kalan 32 işçi ise başımız dik bir şekilde dönmek istiyoruz diyerek dava sonucunu bekliyor. 32 işçi arkadaşımız taleplerini mahkeme yoluyla elde etmek için mücadelelerini sürdürecekler” dedi.