Tekstil, krizden olumsuz etkilenen sektörler arasında. Tekstil fabrikalarındaki durumu BirGün’e anlatan sendika temsilcileri, krizin ilerleyen günlerde daha da derinleşeceğini belirtiyor ve ekliyor: Ortak mücadele şart!

Tekstil işçisi diken üstünde

EMEK SERVİSİ

Hükümet yılın ikinci çeyreği için yüzde 5,2 olarak açıklanan büyüme rakamıyla övünürken, birçok sektörde ekonomik krizin ağırlığı her geçen gün daha fazla hissediliyor. Tekstil de krizden olumsuz etkilenen sektörlerden biri. Antep’teki fabrikalarda binlerce işçi işten atıldı, kıyım devam ediyor. Kitlesel işten çıkarmaların henüz başlamadığı fabrikalarda ise çok sayıda hak gaspı söz konusu. Tekstil sektöründeki durumu BirGün’e anlatan sendika temsilcileri, yakın zamanda krizin etkilerinin daha sert biçimde hissedileceğini, krizi fırsata çevirmek isteyen patronların faturayı yine işçilere ödetmek istediğini belirtiyor ve ekliyor: “Ortak mücadele şart!”

‘Biz büyüme görmüyoruz’
Türk-İş’e bağlı Deri Dokuma ve Tekstil İşçileri Sendikası (DERİTEKS) Genel Başkanı Musa Servi, örgütlü oldukları işyerlerinde henüz toplu işten çıkarmaların başlamadığını söylüyor. Buna karşın bazı işyerlerinde ücretlerin ödenmesinde sıkıntıların yaşandığını belirten Servi, sendikasız işyerlerinde ise durumun çok daha vahim olduğunu ifade ediyor.

Servi, şunları söylüyor: “Türkiye ekonomisi büyüyor diyorlar, ama fabrikalardaki duruma baktığımızda büyüme değil; aksine küçülme, kötüye gidiş görüyoruz. Sermaye her zaman olduğu gibi krizi fırsata çevirmeye çalışıyor, “Aynı gemideyiz” söylemleriyle faturayı işçilere kesmeye çalışıyor. Antep’te fabrikalar kapandı, binlerce işçi işten atıldı. Bizim örgütlü olduğumuz İstanbul Tuzla’da ise sendikasız işyerlerinde çok fazla Suriyeli işçi alımı söz konusu. 10 yıllık işçileri işten atarak yerine göçmenleri alıyorlar.”

‘Kriz derinleşecek’
Döviz kurundaki dalgalanmalar ve belirsizlik nedeniyle firmaların hammadde almakta zorluklar yaşadığını, bu nedenle sektörde bir karamsarlığın egemen olduğunu kaydeden Servi, Hotiç gibi ünlü ayakkabı markalarının konkordato ilan ettiğini de hatırlatıyor. Bu markalara üretim yapan firmalarda ödeme güçlüklerinin yaşanacağını belirten Servi, “Kriz önümüzdeki dönemde daha da derinleşecek. Patronlar şimdiden haber veriyorlar, ‘Böyle devam ederse ücretleri ödeyemez duruma geleceğiz’ diyorlar. Pek çok firmada işçileri zorla izne çıkarma, ücretlerde kısıntıya gitme gibi hak gaspları yaşanıyor. İşini kaybetme korkusu, işçileri bu hak gaspları karşısında sessiz kalmaya itiyor” diyor.

‘Sendikalar bir araya gelmeli’
DERİTEKS Başkanı Servi, önümüzdeki günlerde daha da derinleşecek olan kriz karşısında sendikaların suskun olduğunu belirterek, “Hâlbuki konfederasyon ayrımı yapmadan tüm sendikaların bir araya gelmesi ve ortak bir mücadelenin örülmesi şart. Bunun için ayın 21’inde yapılacak Türk-İş Başkanlar Kurulu’nda ve temsilcilerimizle yapacağımız toplantıda gerekli adımları atacağız” diye konuşuyor.

‘İşçiler tedirgin’
Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) Çukurova ve Güneydoğu Bölge Temsilcisi Ahmet Subaşı ise Antep’te 4 binin üzerinde işçinin işten atıldığına, birçok fabrikanın küçülmeye gittiğine, son olarak Şireci’nin iki fabrikasını kapatıp yüzlerce işçiyi işten çıkardığına dikkat çekiyor. Antep’te işçi kıyımının sürdüğünü, parça parça işten atmaların artık sürekli hale geldiğini aktaran Subaşı, Mersin Serbest Bölge’de ve Adana’da ise henüz toplu işten çıkarmaların olmadığını, ancak çeşitli hak gasplarının yaşandığını ifade ediyor:

“İşçilerden aldığımız bilgilere göre, geçen bayramda birçok fabrikada bayram harçlığı verilmedi. İşçilerin Asgari Geçim İndirimi ücretleri ödenmedi. Patronlar artan maliyetleri işçiler üzerinde tehdit unsuru olarak kullanıyor. Bu yılın sonlarına doğru durumun işçiler açısından daha da kötüleşeceğini düşünüyoruz. Patronlara çeşitli teşvik ve destekler veriliyor, ancak işçilere dönük hiçbir iyileştirme yok. İşçilerde tedirginlik hâkim.”

İşten atmaların engellenmesi ve işsizlik sigortasından daha fazla işsizin yararlanabilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirten Subaşı, “Bu konuda kampanya yürütüyoruz. Tüm sendikaların kriz karşısında bir an önce harekete geçmesi gerek” diyor.