Gazze’ye hava saldırılarını artırarak bölgede barışı sağlamayacağını bir kez daha kanıtlayan İsrail yönetimi, normalleşme anlaşmalarını; Körfez ülkeleriyle ticari projeleri hayata geçirmek amacıyla kullanıyor.

Tel Aviv, Suudilere petrol boru hattı inşası öneriyor: İsrail barış getiremez

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin isteği üzerine Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn ile normalleşme anlaşması imzalayan İsrail yönetimi, Gazze’ye dönük hava saldırılarını artırarak bir kez daha "barış olmayacağını" gösterirken aynı zamanda bölge ülkelerine dönük ticari hamleler yürütüyor .

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun başta Suudi Arabistan olmak üzere bazı Körfez ülkelerine petrol boru hattı inşası önermeyi planladığı kamuoyuna yansıdı.

SUUDİLERE TEKLİF

İsrail basınında yer alan haberlere göre, Tel Aviv yönetiminin Suudi petrolünün İsrail üzerinden Akdeniz’e oradan da Avrupa ve Güney Amerika’ya ulaştırılması için İsrail ile Suudi Arabistan arasına petrol boru hattı inşa edilmesini öngören bir projeyi Riyad’a sunacağı kaydedildi. BAE aracılığıyla teklif edilmesi planlanan bu proje için İsrail’in savunma ve dışişleri bakanlıklarında toplantılar yapıldığı, bir sonraki adımda bu önerinin başka Körfez ülkelerine de götürüleceği aktarıldı. Suudi Arabistan, BAE ile normalleşme anlaşması sürecinde İsrail’e ait yolcu uçaklarının hava sahasını kullanmasına izni vermişti.

SALDIRILAR ARTTI

Öte yandan anlaşmaya karşı başta İsrail, Bahreyn ve Filistin’de eylemler devam ederken Filistinliler, anlaşma sonrası İsrail’in Gazze’ye dönük artırdığı hava saldırılarına tepki göstererek bugünü "ulusal yas günü" ilan etti. Filistin güvenlik kaynakları, İsrail uçaklarının çarşamba sabahından bu yana bölgedeki bazı noktaları bombalamaya devam ettiğini belirtti. İsrailli insan hakları kuruluşu B’Tselem’in açıkladığı verilere göre, Netanyahu’nun başbakanlık görevini yürüttüğü 2009’dan bu yana işgal altındaki Batı Şeria ile abluka altındaki Gazze’de 3 bin 500’e yakın Filistinli, İsrail saldırılarında hayatını kaybederken bunlardan 799’unun çocuk olduğu kaydedildi..

***

Küstah açıklama

ABD’nin İsrail Büyükelçisi David Friedman, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı hedef aldı. Friedman, Fetih Hareketi’nden ihraç edilen Muhammed Dahlan’ı Abbas’ın "yerine getirmeyi" düşündüğünü söyledi. Filistin’den tepki gecikmedi. Filistin Devlet Başkanlığı "ABD’nin tehdit ve baskı politikası ile başkana şantaj yapma girişimleri başarısızlığa mahkum olacak. Liderini seçecek olan halkımızdır" dedi.

***

Trump: Ortadoğu’ya girmek hataydı

İsrail’i bölge ülkeleriyle "barıştırma" iddiasında ısrarcı olan ABD Başkanı Donald Trump ise İsrail ile barış anlaşması yapmak isteyen en az 4-5 ülke daha olduğunu ileri sürdü. Beyaz Saray’da düzenlenen basın toplantısında konuşan Trump, "Ülkemizin tarihinde yaptığı en büyük hata Ortadoğu’ya girmekti. Biz oraya gittik ve her iki taraftan da birçok insan yaşamını yitirdi. Bu çok korkunç bir hataydı. Bence, en sonunda Suudi Arabistan da İsrail ile anlaşacak. Bunu bir bilgiye dayanarak söylemiyorum, ama Kral Selman ile yaptığım görüşmelerde edindiğim hissiyat bu yönde" dedi.