Suriye topraklarında son dönemde TSK unsurları birçok saldırıya uğradı. Dünkü Kabine Toplantısı’nın ardından konuşan Erdoğan “Polislerimize yönelik son saldırı bardağı taşıran son damla olmuştur” dedi.

Tel Rıfat’a operasyon sinyali

POLİTİKA SERVİSİ

Suriye’nin kuzeyindeki Fırat Kalkanı Harekât Bölgesi içinde bulunan Azez-Mare hattında Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) önceki gün düzenlenen saldırıcı sonucu 2 özel harekât polisi yaşamını yitirdi. Milli Savunma Bakanlığı’nda (MSB) yapılan açıklamada saldırının kim tarafından gerçekleştirildiği açıklanmadı. Fakat bazı basın organlarında saldırının PYD tarafından gerçekleştirildiği öne sürüldü.

7 Ekim’de ise Fırat Kalkanı Harekât Bölgesi’nde TSK’ye bir saldırı düzenlenmiş ve bir Tayfun Özköse isimli asker hayatını kaybetmişti. Yine bu askerin ölümüyle ilgili yapılan açıklamada da saldırının kim tarafından yapıldığı belirtilmemişti. 12 Eylül’de Pençe-Şimşek bölgesinde düzenlenen ve bir kişinin yaşamını yitirdiği saldırıyla ilgili “bölücü terör örgütü” denilere PKK işaret edilmişti. Bundan bir gün önce ise İdlib’de düzenlenen saldırıda üç asker yaşamını yitirmişti. MSB’nin açıklamasında “İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesinde, 11 Eylül 2021 tarihinde Arama/Tarama faaliyeti sonrası intikal halinde olan bir unsurumuza yapılan saldırı sonucunda…” denilerek saldırının hangi örgüt tarafından gerçekleştirildiğine dair bir bilgi verilmemişti. Bakanlıktan bilgi gelmemesine rağmen ‘Ebu Bekir Sıddık Yardımcıları Seyyiresi’ isimli İslamcı örgüt saldırıyı kendilerinin düzenlediklerini duyurmuştu. Ardından bakanlıktan bu konuyla ilgili herhangi bir açıklama gelmedi.

YPG’DEN SALDIRI

Bunlar yaşanırken önceki gün gerçekleşen son saldırının olduğu Azez-Mare hattına çok yakın bir nokta olan Afrin’de ise dün YPG tarafından bir saldırı düzenlendi. Hatay Valiliği'nin yaptığı yazılı açıklamada, meydana gelen saldırıda 4 sivilin hayatını kaybettiği, 9 kişinin de yaralandığı aktarıldı. İki saldırının arka arkaya gelmesi akıllara farklı soruları getirdi.

TAHAMMÜL KALMADI

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan saldırılara ilişkin açıklama yaptı. Önceki gün iki polisin yaşamını yitirdiği saldırıyla ilgili konuşan Erdoğan şunları söyledi: "Polislerimize yönelik son saldırı topraklarımızı hedef alan tacizler bardağı taşıran sor damla olmuştur. Suriye’den ülkemize yönelik son terör saldırılarının kaynağı mahiyetindeki kimi yerler konusunda artık tahammülümüz kalmamıştır." Erdoğan ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın isminin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olorak değiştirileceğini söyledi.

ANKARA ÇEKİLMELİ

Öte yandan Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad, al-Watan isimli gazetesine TSK’nin varlığıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Mikdad, “Ankara, Suriye topraklarından çekilmeli ve Suriye ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesini garanti edecek bir çözümü desteklemeli” dedi.