Telefon kırılırsa içindeki bilgiler ne olur?

Teknoloji giderek akıllanıyor, telefonlar büyürken bir o kadar da hassaslaşıyor. Bütün gün kullanıcının elinde olan telefon, hayatın en güzel anlarını depolarken içindekilerin kaybolması ihtimali de büyük bir sorun haline dönüşüyor.

Telefonların neredeyse hiçbir düğmesinin olmaması, tüm bilgilerin ekrandan kontrol edilmesi kırılma anında büyük bir sorun haline dönüştü. Ekranı kırılan ve kullanılamaz hale gelebilen akıllı telefonlar rehberdeki kişilere, yüzlerce fotoğrafa ve videoya, mesajlara ve diğer tüm dosyalara artık erişemeyeceğini düşünen kullanıcıları hayal kırıklığına uğratıyor. Veri Kurtarma Hizmetleri isimli şirketin genel müdürü Serap Günal, ekranı kırılan telefonlardan verilerin nasıl kurtarılabileceğini özetledi:

Telefonun ekranı kısmen bozulmuş ancak ana menü tuşu çalışıyorsa: Böyle bir durumda öncelikle ulaşılabiliyorsa ayarlar kısmından cihazdaki USB kısıtlayıcı modun kapatılması gerekiyor. Daha sonra cihaz bilgisayara bağlanarak içindeki veriler aktarılabiliyor. Eğer ayarlar kısmına girilemiyorsa, ana menü tuşuna uzun süre basılarak Siri sesli asistanının açılması ve Siri’ye Voice Over özelliğini aktif etme komutunun verilmesi gerekiyor.

Ana menü tuşu çalışmıyorsa: Hasar görmüş bir iPhone’nin ana menü tuşunun çalışmaması, AssistiveTouch özelliğinden faydalanmayı gerektiriyor. Bu özellik ile cihaz, ekranda beliren bir ana menü tuşu tanıyor ve bu sayede veri kurtarmaya giden işlemler yapılabiliyor. AssistiveTouch’u devreye sokmak için ayarlar üzerinden önce genel, sonra erişim şıkkına, ardından da etkileşim menüsünden AssistiveTouch seçeneğine tıklanabiliyor.

Telefonun ekranı hiç çalışmıyorsa: Eğer cihaz ekranı hiç çalışmıyorsa, bir tarafı daha ince olan ve Lightning kablosu olarak adlandırılan USB adaptörleriyle cihaza bir klavyenin bağlanması gerekiyor. Klavye üzerinden girilen cihaz giriş koduyla kimlik doğrulaması yapılmasının ardından yine VoiceOver modunun aktif edilmesiyle veri kurtarma işlemlerine başlanabiliyor.

Telefon Android ise: iPhone cihazlar için başvurulan klavye tekniği Android cihazlarda da uygulanabiliyor. Android cihazları tercih eden kullanıcıların, bir USB klavyesini veya Bluetooth’la çalışan bir fareyi bu sefer bir kabloyla telefona bağlaması öneriliyor. Ardından cihaz ekranında belirecek bir imleç ile cihazın ayarlar menüsüne ve hakkında kısmına, oradan “Build Number” özelliğine tıklaması gerekiyor.

Eğer bu yolların hiçbiri işe yaramazsa telefonun profesyonel bir veri kurtarma merkezine götürülmesi öneriliyor