Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), eğitimcilerin “Öğretmeni ihbar hattına dönüştü” gerekçesiyle tepki gösterdiği “ALO 147 Şikayet Hattı”nı kapatırken Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü benzer bir uygulamaya imza attı. Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre’nin, müdürlük bünyesinde başlatılan “Muğla Öğretmeniyle ve Velisiyle Görüşüyor” projesi kapsamında aranan velilere “Öğretmeninizden memnun musunuz?” sorusunun yöneltilmesi tepkiye neden oldu. Milli Eğitim Bakanı […]

Telefonla performans sorgulama

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), eğitimcilerin “Öğretmeni ihbar hattına dönüştü” gerekçesiyle tepki gösterdiği “ALO 147 Şikayet Hattı”nı kapatırken Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü benzer bir uygulamaya imza attı. Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre’nin, müdürlük bünyesinde başlatılan “Muğla Öğretmeniyle ve Velisiyle Görüşüyor” projesi kapsamında aranan velilere “Öğretmeninizden memnun musunuz?” sorusunun yöneltilmesi tepkiye neden oldu.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un uygulanmayacağını açıkladığı performans sisteminin yerelde farklı yöntemlerle uygulandığı ortaya çıktı. Muğla’da Milli Eğitim Müdürlüğü’nün projesi çerçevesinde telefonla aranan velilere öğretmenlere ilişkin sorular yöneltildi. Milli Eğitim Müdürü Töre ve görevlendirilen bürokratlar, “Öğretmeninizden memnun musunuz?”, “Okulunuzda eksik bulunuyor mu?” ve “Sizin için yapmamızı istediğiniz herhangi bir şey var mı?” sorularını yöneltti.

Şikâyetler kaydedilecek

Proje ile eğitim yılının sonuna kadar 152 bin 580 veli ve 13 bin 93 öğretmene ulaşılacağı bildirildi. Muğla Milli Eğitim Müdürü Töre, projede kendisiyle birlikte üç müdür yardımcısının, 13 ilçe müdürünün, 43 şube müdürünün ve 800 okul müdürünün görev yaptığını açıkladı. Proje ile eğitim hizmetlerinin kalitesinin artacağını savunan Töre, velilerle yapılan telefon görüşmelerinden çıkan sonuçların online bir portala kaydedildiğini ifade etti.

Aralarında Eğitim Sen ve Eğitim İş’in de olduğu dört eğitim sendikası, tepki çeken uygulama hakkında Milli Eğitim Müdürü Töre ile görüştü. Eğitim Sen Muğla Şubesi Başkanı Aldan, gönüllülük esasına dayanması gereken bazı faaliyetlerin öğretmenlere dayatıldığını belirterek, “Sayın Töre’ye, dayatılan projelerin öğretmenlerin iş yükünü artırdığını söyledik” dedi.

İtibarımızı zedeliyor

Öğretmenlerin, “Muğla Öğretmeniyle ve Velisiyle Görüşüyor” projesinden kaygı duyduğunun altını çizen Aldan, şunları söyledi:
“ALO 147 sürecinde yaşanan sorunlar bu projede de yaşanabilir. Aslında performans sistemi kaldırıldı ama bu şekilde performansımız mı ölçülmeye çalışılıyor? Bu tip projeler öğretmenin itibarını zedeliyor. Milli Eğitim Müdürü’ne bu kaygıyı ifade ettiğimiz zaman amacın öğretmenlere soruşturma açmak olmadığını söyledi ama şikayetlere nasıl müdahale edileceğine dair bir şey söylemedi. Dolayısıyla bu proje eğitimcilerde kaygıya neden oluyor.”