Televizyon seyretmenin, çocuk ruh sağlığı alanında çalışan uzmanların anne-babaları sinir etme pahasına

Televizyon seyretmenin, çocuk ruh sağlığı alanında çalışan uzmanların anne-babaları sinir etme pahasına üzerinde durdukları bir konu olduğu biliniyor. Veriler sağlam: TV seyir süresi uzadıkça, dikkat ve öğrenme sorunları o oranda artar. Üç yaşının altındakilerin dil gelişimini engellemek istiyorsanız, bolca özellikle akıl geliştirici olduğu söylenen programlardan seyrettirin. Anne-babaların tutmamak için bin bir mazeret bulduğu bu tavsiyeleri ne yapmalı? İçerdikleri gerçeği unutmaksızın, alternatif mücadele yolları önermeliyiz belki de.

TV’yi işe yarar hale getirebiliriz. ‘TV düşmanlığı’ diye tabir edilen bir davranışa girdiğinizde, evde gizli kapaklı bir TV tutkunluğu oluşturabilirsiniz. Kendisi 24 saat TV seyreden bir anne babanın zaman zaman aşka gelip çocuklarına TV kısıtlaması koyması, tahmin edeceğiniz üzere, hiç inandırıcı değil. Çocuklara uygun olmayan programları çocuklarının yanında seyredip sonra da onlara çatan bir anne baba, kalkıp TV’de ne kötü programlar olduğundan, programların çocuğunun iyi ahlak ve terbiyesini bozduğundan şikâyet ettiğinde, kendi sorumsuzluğunu paylaşacak birini arıyor demektir. Pratik önerilerin özü beraber olmak. Çocuklarımızın ne seyrettiğini bilmek, neyi seyredemeyeceğini belirlemek bizim görevimizdir. Bu görevi yerine getirmek için birkaç evrensel öneri getirebiliriz.

Zaman sınırlaması: Kendinize ve çocuklara TV seyretme saatleri belirleyin. Evin bir köşesinde devamlı açık bulundurmayın. TV’siz saatlerinize (sofra vakti gibi) sahip çıkın.

Mekân sınırlaması: Yatak odalarına TV sokmayın.

Birlikte seyir: TV’de her gördüğüne inanmamayı ya da tartışarak kabul etmeyi sizden görerek öğrenebilir. Seyrettiği şeyleri kendi mantık süzgecinden geçirmeyi, gördüklerini tartışmayı, anlatılanlar dışındaki açıklamaları birlikte düşünmeyi sizinle yapmasını sağlayın.

Yorumlama: “Sen olsaydın ne yapardın?” için kullanabileceğiniz bolca malzemeye TV seyrederken rastlayabilirsiniz. TV’dekiler hakkında tartışırken, hayattaki çeşitli olası durumlar hakkında düşünce düzeyinde hazırlık yapabilirsiniz. Bu uygulamaların özünü, sizinle çocuğunuzun birlikte zaman geçirmenizin ve birbirinizle konuşmanızın oluşturduğunu hatırlatmakta fayda var.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Danışmanlık
İnsanların ne duymak istediğini bilip, tahmin edebilmek bir maharettir. Akıl almak, tavsiye duymak için başvuranlara, bu konuda kaynak kitap arayanlara duymak istediklerini söylediğinizde her şey güzel olur. “Çocuğunuza yirmi dört saat sarılın, bırakmayın” ya da “ders çalışmasa da olur, Bill Gates de Harvard’ı yarım bıraktı” gibi cümleleri duyduğumuzda, içimizde bir şeyler kıpırdar. “hah, tamam, ne güzel söyledi danışman” der, hayatımızı öylece sürdürürüz. Bu tarz öneriler genellikle mevcut durumu değiştirmeme üzerine kuruludur. Rahatını bozmama da diyebiliriz. Günümüzün ruhuna uygun…