Televizyon Oscarlarında büyük rekabet yaşanıyor

Sinemada film izleme alışkanlığını diziler bitiriyor mu? Netflix ve Hulu'nun ünlü oyuncularla birbirinden ilginç hikâyelerle çektikleri yeni diziler rahatlıkla evde izlenebilirken insanlar sinemaya gitmeye vakit bulacaklar mı? Sinema seyirci çekmek için orijinalitede yarışamadığı bu dizilerden seyirci devşirmek adına daha çok 3D, daha çok süper kahramanlı serilere mi yönelecek? Televizyon yapımlarının değişen çehresi ve pazarlama kolaylığı rekabeti hiç kuşkusuz pek çok şeyi etkileyecek. Bu rekabetin birebir içinde olan kişiler henüz tüm bu yeniliklerin seyirci bazında nasıl bir etkilenme yaratacağı konusunda bir şey söylemek için erken diyorlar. Yani bekleyip göreceğiz. Peki siz de fark ettiniz mi özellikle bu sene Emmy Ödüllerine olan ilginin arttığını? Artık birbirinden ünlü Hollywood starlarının, önemli yönetmenlerin yer aldığı büyük ses getiren pek çok dizi aynı kategoride yarışınca işin rengi elbette değişti. Bu da işin heyecanını artırıyor. Önümüzdeki Pazar 17 Eylül'de sonuçları açıklanacak olan gecenin en önemli kategorilerden ikisine baktığımızda bile bu ilginin sebebi net bir şekilde gözüküyor.

***

En İyi Mini Dizi
•Big Little Lies (HBO)
• Fargo (FX)
• Feud: Bette and Joan (FX)
• Genius (National Geographic)
• The Night Of (HBO)

En İyi Drama Dizisi
• Better Call Saul (AMC)
• The Crown (Netflix)
• The Handmaid’s Tale (Hulu)
• House of Cards (Netflix)
• Stranger Things (Netflix)
• This Is Us (NBC)
• Westworld (HBO)

***

Big Little Lies: En İyi Mini Dizi

televizyon-oscarlarinda-buyuk-rekabet-yasaniyor-348342-1.
Açılış jenerik müziği başlar başlamaz bile sizi istemsizce yarattığı dünyaya çeken diziler vardır, sizi o atmosfere hazırlar hatta öncesinde paralize edebilirler, işte Big Little Lies da böyle bir mini diziydi. Michael Kiwanuka’nın Cold Little Heart parçasının melodisi duyulmaya başlandığı anda daveti hissediyordunuz. Avustralyalı yazar Liane Moriary’nin aynı adlı çok satan romanından uyarlanan ve yaratıcılar kralı dediğim David E. Kelley’nın yaratıcılığını üstlendiği bu proje bu sene televizyonun gördüğü en kaliteli yapımlardan. Ally McBeal gibi efsane bir dizinin yaratıcısı olan David E. Kelly yarattığı karakterlerle insanların iç yüzlerini akıllı bir şekilde ortaya koyan Hollywood’un ender kalemlerinden. Big Little Lies, çocukları aynı anaokuluna giden üç kadının (Nicole Kidman, Reese Witherspoon ve Shailene Woodley) bir cinayet sonrası birbirleri ile kurdukları bağla başlıyor. Dizi, cinayet hikayesini ilk altı bölüm boyunca sanıkların ifadeleri ile çok az bir şekilde seyirci ile paylaşıyor. Zaten dizi -cinayeti kim işledi-den daha büyük, amaç katili bulmaktan ziyade bu insanlara neler olduğunu aramak. Ve bu arayış; kendini arayış, mutluluğu arayış... seyirciyi diziye bağımlı hale getiren cinsten! Oyuncu uyumu ve performansı mükemmel olan dizinin her bölümünde merak ve ilgi katlanarak artıyor. En İyi Mini Dizi kategorisinde ödülü alacağını düşündüğüm dizi; Big Little Lies. Bu dizinin DVD’si yeni çıktı hemen izlemeye başlayabilirsiniz.

***

The Handmaid’s Tale: En iyi Drama

televizyon-oscarlarinda-buyuk-rekabet-yasaniyor-348343-1.
2017’nin üzerine en çok konuşulan The Handmaid’s Tale dizisinin toplam 11 Emmy adaylığı var ve bana kalırsa bunların çoğunun sahibi olacaktır. Margaret Atwood’un Damızlık Kızın Öyküsü isimli romanından uyarlanan bu dizi tanıdık bir gelecekte geçiyor. Doğum oranının çok azalması ile insanlığın yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmış distopik bir dünyada az sayıda kalan doğurgan kadınlar yakalanıp eğitiliyor ve ailelerin yanına damızlık olarak yerleştiriliyorlar. Dizi Gilead diye adlandırılan kabus gibi bir dünyada geçiyor. Gilead aslında Amerika daha doğrusu Amerika’dan geriye kalan şey. Bu dünyada devleti sadece erkekler yönetiyor, kadınlar ise kategorize edilerek konumlandırılmış durumda. Çok daha geniş olan insan kategorilerinden henüz bir kısmı ile tanıştığımız bu ilk sezonda eşler mavi-yeşil giyiniyorlar, ev işlerinden sorumlu olan Marthalar açık yeşil, Handmaid olanlar ise kırmızı cübbeli beyaz başlıklı giyiniyorlar. Bu kurgulanan evrende bazı kategorilerdeki kadınların ismi yok. Başroldeki Elisabeth Moss’un (Mad Men) canlandırdığı karakterin ismi Offred; Of Fred yani Fred’inki. Tamamen mala dönüştürülmüş kadınların, nasıl bu hale geldiklerini flashbacklerle veren diziyi izlerken insan boğulacakmış gibi oluyor. Modern toplumlarda böyle bir şey asla olmaz derken Offred’in damızlık haline dönüştüğünü görünce, pek de imkansız değil bu tür manyaklıkların başımıza gelmesi hissi insana korku veriyor. Teröristleri yakalamak adına OHAL durumuna geçen ve anayasayı askıya alan bir Amerika, Hıristiyan Fundamentalizmini yobaz ve faşist bir düzene entegre ederek, modern bir toplumun çıkarılan kararnamelerle yavaş yavaş distopik bir evrene geçişini görüyoruz. Olmaz mı diyorsunuz? Bizim başımıza gelmez mi diyorsunuz? Kötü, anormal, hasta bir toplum tehlikeli totaliter bir sistem içinde sıkışıp kalmaz mıyız diyorsunuz? Bir solukta izlenen bu diziyi Hulu veya Blu TV üzerinden izleyebilirsiniz. En iyi Drama kategorisinde ödül alması gereken dizi kesinlikle The Handmaid’s Tale ancak ödülü alma ihtimali daha yüksek dizi ise The Crown. Ne duygusal, ne maddi sadece lobisel sebeplerle.