Telsizler incelemeye alındı

Ankara'nın Yenimahalle ilçesinde, Yüksek Hızlı Tren (YHT) ile yol kontrolü yapan kılavuz trenin çarpışması sonucu 9 kişinin yaşamını yitirdiği, 92 kişinin de yaralandığı kazayla ilgili soruşturma sürdürülüyor. Facianın ardından gözaltına alınan kontrolör E.E.E., tren teşkil memuru O.Y. ve tren hareket memuru S.Y.'nin emniyetteki sorgularının sürdüğü belirtildi. Soruşturma kapsamında haberleşmenin sağlandığı ifade edilen telsizlerin incelenmek üzere emniyete gönderildiği öğrenildi.

Yaralı sayısı düzeltildiÖte yandan gözaltındaki 3 kişinin emniyette sorguları sürdürülürken, önceki gün 86 olarak açıklanan yaralı sayısı son yapılan tespitlerle 92 olarak düzeltildi.

Enkaz kaldırıldı

Kazada hasar gören kılavuz tren, önceki akşam saatlerinde yük lokomotifiyle bölgeden çekildi. Gece etkili olan kar yağışı nedeniyle bir süre ara verilen çalışmalara dün sabah saatlerinde yeniden başlandı. Enkaz kaldırma faaliyetine itfaiye ve TCDD ekipleri katıldı. Polis ekipleri de çevrede güvenlik önlemleri aldı. Daha sonra kazaya karışan YHT'nin demir yığınına dönen lokomotifi ve yıkılan istasyon, olay yerine getirilen ağır tonajlı vinçlerle kaldırıldı.

Ulaştırma Bakanı'na 'istifa edecek misin?' sorusu

9 kişinini yaşamını yitirdiği facia Meclis gündemine de taşındı. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi. Antmen Bakan Turhan'a, “Olayın kapatılması için göstermelik bir şekilde bir memuru sorumlu tutup görevden almak yerine bu kazanın sorumluluğunu alarak istifa etmeyi ve açılacak yargı sürecine objektif biçimde destek olmayı düşünüyor musunuz?” diye sordu.

16 yılda bin 623 kişi hayatını kaybetti

AKP iktidarında yaşanan tren kazalarının bilançosunu açıklayan CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, “2002 yılından bu yana demiryolu kazalarında bin 590 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 959 kişi ise yaralandı. Bu sayıya Çorlu’da ve Ankara’da yaşanan facialar da eklenince hayatını kaybeden kişi sayısı bin 623’e yaralı sayısı ise 3 bin 363’e ulaşmakta” dedi. Bingöl, son 16 yılda, sadece iş, karayolu ve demiryolu kazalarında 95 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.