Temel hedef doğrudan demokrasi

DİLARA ŞİMŞEK

CHP Bahçelievler Belediye Başkanı aday adayı Hüseyin Özkahraman hedeflerini BirGün’e anlattı.

Bahçelievler’deki geçmişinizden kısaca bahseder misiniz?
35 yıldır Bahçelievler’de diş hekimliği yapıyorum. Meslek hayatımın yanı sıra çocukluğum, gençliğim, eğitim hayatım hep Bahçelievler’de geçti. Bir özel hastanede yıllarca çalıştım. Tanımadığım, görmediğim, konuşmadığım, sağlık sorunları ile ilgilenmediğim insan kalmadı diyebilirim. Belediye Başkanı Adayı olursam belediyeyi kesinlikle alacağıma inanıyorum. Sadece CHP oyları ile değil, AKP, MHP, İyi Parti, Saadet Partisi ve diğer tüm partilere oy veren halkla belediyeyi alacağım. Bahçelievler’de insan hakları demokrasi bileşenleri ile birlikte belediyeyi alacağız.

Sizin belediyecilik anlayışınız nedir? Eğer Adaylığı kazanırsanız belediyeciliğe karşı nasıl bir yaklaşımınız olacak?
Türkiye’de belediyeciliğin 1 asırlık geçmişi vardır. Cumhuriyet tarihinde esas olarak ilk Belediyecilik Yasası 1930 yılında çıkmıştır. Zaman içerisinde birtakım değişiklikler yapılmasına rağmen mantık hep aynı kalmıştır. Anlatmak istediğim şey şu; hangi yıldayız ve hangi yılda çıkan yasa ile belediyecilik yapıyoruz? Halkın güncel yaşamını zenginleştiren ve kolaylaştıran çok ciddi belediyecilik anlayışı hâkim değildir. Bu ister AKP belediyesi olsun, ister CHP belediyesi. Biri tüccar belediyeler zihniyetini savunan neoliberal bir AKP belediyeciliği var. Bir de katılımcı, şeffaf ve açık belediyeciliği sosyal demokrasi ışığı altında savunan CHP belediyeciliği var. Emek verdiğim, ilçe başkanlığı ve il yöneticiliği yaptığım partiden belediye başkanı olacağım ama farklı bir belediyecilik anlayışını gündeme getireceğim. Alternatif belediyeciliği örnek alıyorum. Günümüzde Tunceli-Ovacık ilçesi alternatif belediyecilik ile yönetiliyor. Halkın yönetime dahil olduğu bir belediyecilik var orada. Belediye başkanı halkla beraber gidip toprağı beraber ekiyor, biçiyor ve beraber paylaşıyorlar. İşte alternatif belediyecilik, birlikte yönetme ve paylaşma budur. Doğrudan demokrasi uygulanacak, mahalle halkı yönetimde söz sahibi olacak.

Projeleriniz nelerdir?
1- Belediye başkanı olursam klasik belediye ile değil, mahalle meclisi ile yöneteceğim. Mevcut olan on bir mahallede arsa üreteceğiz. Bu arsalarda iki katlı bir mahalle meclis evi olacak. O mahallede yaşayan halkın temsilcileri olacak. 2- Bahçelievler’de arsa kalmadı, her yer beton yığını. Yine arsa üreteceğiz ve buralarda semt poliklinikleri yapacağız. 3- Her mahallede mahalle meydanı oluşturacağız. Bahçelievler’de hiç kent meydanımız bile yok. Buralar afetlerde toplanma alanı olarak kullanılmasının yanı sıra sokak tiyatroları, dinletilere hizmet edecek. 4- Üretim ve tüketim kooperatifleri olacak. Ciddi bir otopark sorunu var. Ara sokaklarda araba bırakmayacak duruma gelene kadar katlı otopark olacak. Kâr amaçlı değil, tamamen mahalle halkına katkı için. Bu otoparkların üstünde ise halkın rahatlıkla alışveriş yapacağı kapalı ve açık semt pazarları olacak. Ucuz ve organik gıda olacak. Buralarda ayrıca ev hanımlarının ürettiklerini pazarlayabilecekleri alanlar da olacak. 5- Bahçelievler’de yaşayan halka verilecek bir indirim ve nakdi olarak kullanılacak bir kart olacak. Esnafa bu kartı gösterdiğinizde size %20 indirim yapacaklar. Anlaşmalarını yapacağız ve buna uymuyorum diyen esnafa yaptırım uygulayacağız. 6- Hayvan hastanesi kuracağız. 7- Madde bağımlılarına yönelik MEB ve Sağlık Müdürlükleri ile koordineli çalışarak rehabilitasyon merkezleri oluşturacağız. 8- Kentsel dönüşümü çok sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmek için bürolar oluşturacağız. 9- Dernekler ve STK’lerin bir arada olabileceği bir binamız olacak. Onlara ofis imkânı sağlayacağız.