200 bin kişinin erken ölümüne yol açtığı düşünülen kömürlü santralların çalıştırılmasın devam ediliyor. Başkent’teki ‘Temiz kömür’ zirvesinde Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü Ersin Tek, düdüklü ve dövizli eylem yaptı. Tek ‘‘Yeşil ve adil dönüşüm hemen şimdi" dedi.

Temiz kömür olmaz
Fotoğraf: BirGün

Haber Merkezi

Ankara’da düzenlenen “Temiz Kömür Teknolojileri Zirvesi”nde Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü Ersin Tek, "Havası Kirli, Parası Kirli, Neresi Temiz?!" yazılı pankartla ve düdük sesleriyle protesto eylemi gerçekleştirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın desteğiyle düzenlenen zirvede Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Dr. Hasan Hüseyin Erdoğan’ın açılış konuşması sırasında salonda düdük sesi duyuldu. Ardından kömürlü termik santralların karanlığında yaşayan insanları ve yaklaşan iklim krizini duymazdan gelen karar vericileri çarpıcı bir şekilde uyarmak isteyen Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü Tek, dövizi çıkardı. Tek, “Kömürün temizi olmaz! İklim krizindeki gezegenimiz için, zehirlenen havamız için, temiz yalanını bırakın! Yeşil ve Adil Dönüşüm! Hemen Şimdi!” diyerek “temiz kömür” yalanından vazgeçilmesini, Türkiye’de kömür kullanımından çıkılması ve iklim adaleti taleplerini iletti.

Ersin Tek, güvenlik görevlilerinin müdahalesi sonucu salondan çıkarıldı. Kömürlü termik santralların 55 yılda 4.8 trilyon TL sağlık masrafına ve yaklaşık 200 bin erken ölüme yol açtığı düşünülüyor. Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Proje Sorumlusu Gökhan Ersoy konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı; “Kömüre dayalı enerji üretiminin havası da parası da kirli. Yaklaşan seçimlerin ardından göreve hangi yönetim gelecek olursa olsun, Paris Anlaşması bağlamında verilen sözlere sadık kalmak için kararlı olmalı. Büyüme hedeflerini, mutlaka çevre ve iklim krizi mücadelesi kapsamında dikkatle ele almalı ve yeşil ve adil bir dönüşüm hedefi için gerekli adımları acilen yürürlüğe sokmalı. Ancak, seçim öncesi söylemlerinde çoğu siyasi parti programı, iklim kriziyle mücadele için gerekli adımları atma konusunda çekimser gözüküyor. İklim krizinden önce son çıkış tabelasına yaklaştığımız bu dönemde ülkeyi yönetmeye talip tüm siyasilerin bu sorumluluğu üstlenmesi ise hayati önem taşıyor.’’ Greenpeace Akdeniz, yeşil ve adil bir gezegeni kurmak için atılacak ilk adımın kömürden çıkmak olduğunu savunuyor.