Temmuz yandaş medya için kirli geçti

Haber Merkezi

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Medya İzleme Komisyonu, temmuz ayına ilişkin hazırladığı ‘Medya Raporlar’ını açıkladı. Ülkedeki basın kuruluşlarının çıkmaz bir sokağa girdiğine dikkat çekilen raporda, geçen ay pek çok gazetecilik ilkesinin çiğnendiğinin altı çizildi.

Haber Global’deki ‘Jülide Ateş ile 40’ programına, Bahçelievler Katliamı’nın faillerinden Haluk Kırcı’nın çıkarıldığı hatırlatılan raporda, şöyle denildi:

“Hiçbir basın kuruluşunun, bir katliamı meşru gösterme, bir katili kendini aklama zemine dönüşmesine ne anlayış gösteririz ne de görmezden geliriz. Buna anlayış göstermek de görmezlikten gelmek de katliama ortak olmak anlamına gelecektir. Sabah gazetesinin 21 Temmuz günü yaptığı Ayasofya’ya yayın, Türkiye basın tarihi açısından utanç verici düzeydeydi. Sabah gazetesinin, Kaftancıoğlu’nu Ayasofya ve İslamiyet üzerinden hedef gösterme arayışına bulduğu sonuç, Muharrem İnce’nin yapmadığı bir açıklamayı İnce’nin ağzından yazmak oldu. Ne Sabah gazetesi bir tekzip yayınladı ne de halkı kin ve düşmanlığa ittiği iddiasıyla savcılar hareke geçti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Türkiye’deki gazetecileri ikiye böldü, bir kısmını ‘yerli ve milli’, bir kısmını ‘ajan, provokatör, terörist’ ilan etmekten çekinmedi.”

SALDIRI DA SÜRDÜ YARGILAMA DA

Ayrıca raporda geçen ay gazetecilere yönelik saldırı, gözaltına alma ve yargılamalara da yer verildi:
■ 1 gazeteci silahlı saldırıya uğradı.
■ 2 gazeteci darp edildi.
■ 2 gazeteci ölümle tehdit edildi.
■ Gazetecilere zor kullanıldı.
■ 2 gazeteci gözaltına alındı.
■ 5 gazeteciye soruşturma açıldı.
■ 2 gazeteciye toplam 22 yıl 3 ay hapis cezası verildi.