ABD Temsilciler Meclisi, Başkan Yardımcısı Mike Pence'e, "anayasanın 25. ek maddesini" kullanarak Başkan Donald Trump'ı görevden alma çağrısı yapan tasarıyı kabul etti.

Temsilciler Meclisi'nde Trump'ın görevden alınmasına yönelik tasarı onaylandı

ABD'de Temsilciler Meclisi, Başkan Yardımcısı Mike Pence'in Başkan Trump'tan görevi devralması için anayasal yetkilerini kullanmasını talep eden tasarıyı oyladı.

Temsilciler Meclisinin gündeme getirdikleri tasarı ile Demokratlar, Başkan Yardımcısı Mike Pence'e, anayasanın 25'inci ek maddesini kullanarak Trump'ı görevden alması çağrısında bulundu.

Tasarıya 223 evet, 205 de hayır oyu verildi.

PENCE'E 24 SAAT SÜRE TANINIYOR

Ancak oylama yapılmadan önce Pence, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'ye bir mektup göndererek, 'anayasanın 25'inci ek maddesini devreye sokmayacağını' bildirdiği için meclisteki oylama sembolik bir anlam taşıyor.

Söz konusu tasarı, Pence'e, Trump'ın görevden alınması konusundaki cevabını Kongre'ye iletmesi için 24 saat süre tanıyor. Aksi takdirde Temsilciler Meclisi’nin Başkan Trump hakkında ikinci kez azil sürecini başlatması bekleniyor. Temsilciler Meclisi’nde azil oylamasının Çarşamba günü yapılabileceği belirtiliyor. Trump’ın 25'inci madde ile görevden alınabilmesi için Kabine’nin çoğunluğunun buna destek vermesi gerekiyor. Azil maddesinin Senato gündemine ne zaman geleceği ise belirsizliğini koruyor.

'ÜLKEMİZİN ÇIKARINA DEĞİL'

Pence, tasarının oylamasından önce Pelosi'ye gönderdiği mektupta, anayasanın 25'inci ek maddesini kullanarak Trump'ın görevden alınmasına yönelik herhangi bir adım atmayacağını bildirmişti. Pence, mektubunda, "25'inci maddeyi devreye sokmak gibi bir eylemin ülkemizin çıkarına olduğunu ya da anayasa ile uyuştuğunu düşünmüyorum" ifadesini kullanmıştı. Trump da, dün yaptığı açıklamada, 'anayasanın 25'inci ek maddesinin kendisi için sıfır risk teşkil ettiğini' dile getirmişti.

ÜÇ CUMHURİYETÇİDEN TRUMP'IN AZLİNE DESTEK

Cumhuriyetçiler arasında da Başkan Trump’ın istifa etmesi çağrısı yapanların sayısı artıyor. Son olarak Alaska Senatörü Lisa Murkowski ve Pennsylvania Senatörü Pat Toomey, Trump'a istifa etmesi çağrısında bulundu.

Cumhuriyetçi Parti’den üç isim ise destekçilerinin Kongre’ye saldırmasının ardından Trump’ın azledilmesine onay verebileceklerini açıkladı. Temsilciler Meclisi’ndeki üç numaralı Cumhuriyetçi Liz Chaney, yaptığı açıklamada “Bugüne kadar hiçbir Amerikan başkanı makamına ve Anayasa’ya olan yeminine daha büyük ihanet etmemiştir” dedi. Diğer iki Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi John Katko ve Adam Kinzinger da Trump’ın azledilmesi için oy kullanabileceklerini belirtti.

AA-Amerika'nın Sesi