Teoman Öztürk mezarı başında anıldı

BirGün/Ankara

TMMOB eski başkanlarından Teoman Öztürk, ölümünün 28’nci yılında Ankara Karşıyaka Mezarlığındaki Anıt Mezarı başında ailesi ve yol arkadaşlarının katıldığı bir törenle anıldı.

TMMOB mevcut yönetiminden de isimlerin katıldığı anma töreninde, TMMOB Başkanı Emin Koramaz bir konuşma yaptı. Koramaz konuşmasında, “Teoman Öztürk 1973-1980 yılları arasında TMMOB’nin başkanlığını yürüttü. Teoman Abi’nin başkanlık yaptığı bu dönemin dünya ve Türkiye’si hakkında çok şey söylemek mümkün. Onun ve arkadaşlarının yürüttüğü ve bugün bizim de sürdürdüğümüz mesleki demokratik mücadele çizgimiz hakkında çok şey söylemek mümkün” dedi.

Teoman ÖztürkTeoman Öztürk

ÖZTÜRK’ÜN AYIRT EDİCİ ÖZELLİĞİ

“TMMOB’nin 1973-80 seneleri içerisindeki devrimci demokrat duruşuna verdiği mücadeleye o dönemin Türkiye mücadelesine ve dünyasına dair çok şey söylemek mümkün” diyen Koramaz, Teoman Öztürk hakkında şunları söyledi:

“Teoman Öztürk ve yol arkadaşlarının bir ayırt edici özelliği vardı. TMMOB’nin mücadelesini, mühendislerin, mimarların mücadelesini düzene, sermaye kesimlerine hizmet eden, seçkinci bir anlayıştan çıkartıp halkla buluşturmaktı, emekçi sınıflarla buluşturmaktı. Mühendislik, mimarlık hizmetinin dönüştürücü gücünü bu halkın daha çağdaş yaşaması, ülkemizin, emperyalizmin ve sermaye kesimlerinin boyunduruğundan kurtarmak için verilen mücadeleyi yönlendirmesiydi.

Hepimiz hatırlarız, Teoman Abi’nin o veciz sözü bizlerin insanlığa, topluma, halkımıza karşı olan görev ve sorumlulukları çok net bir şekilde çiziyor; 'Yüreğimizdeki insan sevgisi ve yurtseverliği baskı ve zulüm yöntemlerinin söküp atamayacağının bilinci içinde, bilimi ve tekniği emperyalizmin ve sömürgenlerin değil, emekçi halkımızın hizmetine sunmak için her çabayı güçlendirerek sürdürmek yolunda inançlı ve kararlıyız."

1940 yılında Kars'ta doğan Teoman Öztürk Nisan 1973'te ilk kez TMMOB Başkanı seçildi. 1980'e kadar bu görevi görevi sürdürdü. Öztürk 11 Temmuz 1994'te yaşamını yitirdi.