Tepki çeken lityum ihalesi askıda

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Şili'de mart ayında Devlet Başkanlığı koltuğuna oturacak solcu lider Gabriel Boric'in destek verdiği özelleştirme karşıtı eylemler ve hukuki mücadele sonucu ülkedeki lityum ihalesi askıya alındı.


Ülkenin kuzeyindeki Atacama Bölgesi'nde yer alan Copiapó Temyiz Mahkemesi, Copiapó Valisi Miguel Vargas ve ülkenin yerli topluluklarından Aymara'yla Diaguita'nın lityum madeni ihalesine karşı yaptığı itirazı kabul etti. Madencilik ve Enerji Bakanı Juan Carlos Jobet ise mahkemenin ihaleyi askıya alma kararının "ihalenin nihai şekilde iptal edildiği anlamına gelmediğini, sadece yasal itiraz çözülene kadar geçici olarak askıya alındığını" söyledi. Jobet, ihaleye katılan 5 şirketten Çin merkezli BYD ve Şili merkezli Norte şirketleriyle 80 bin ton lityum çıkarmaları için en az 120 milyon dolara anlaşma yapıldığını duyurdu.

BORIC: ÖZELLEŞTİRME TARİHİ BİR HATA OLUR

Şili Devlet Başkanı Sebastián Pinera hükümeti, geçen yıl ekimde açılan ve bu ay sonlanacak ihale kapsamında, 400 bin tonluk lityum çıkarılması planlanan rezervlerin 20 yıllığına şirketlere sözleşmeyle kiralanacağını duyurmuştu. Aralık seçimlerinin ardından Devlet Başkanı seçilen Boric ise lityum kaynaklarının özelleştirilmesine izin vermeyeceklerini belirterek, kararı "bir yönetim sona ermek üzereyken son dakikada kişinin elini kolunu bağlayan yasalara" benzetmişti. Şili'nin "kaynaklarını özelleştirmek gibi bir tarihi hatayı" yeniden tekrarlamaması gerektiğini ifade eden Boric, özelleştirme karşıtlarının eylemlerini desteklediğini açıklamıştı.