Bartın Platformu’nca Hattat Holding’in ‘elektrik üretim lisansı’nın iptali istemiyle açılan dava Ankara 18. İdare Mahkemesi’nde görüldü. Hattat Holding’in avukatları, termik santralın çevre ve halk sağlığına zarar vermediğini iddia eden bir savunma yaptı.

Termik santral belasını bertaraf edeceğiz

BURCU CANSU

Hattat Holding’in Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) 2006’da başvurarak termik santral için aldığı “elektrik üretim lisansı”nın iptali davası Ankara 18. İdare Mahkemesi’nde görüldü. Hattat Holding’in avukatları, termik santralın çevre ve halk sağlığına zarar vermediğini iddia eden bir savunma yaptı.

Bartın Platformu’nun Hattat Holding’in “elektrik üretim lisansı” iptali istemiyle açtığı davaya EPDK’nın avukatları katılmadı. Bartın Platformu üyeleri ile Hattat Holding’in avukatlarının katıldığı davada kararın 15 gün içerisinde çıkması bekleniyor.

LİSANS İPTAL EDİLSİN

Bartın Platformu’nun avukatı Engin Uzun mahkemede, EPDK’nın Hattat Holding’e bağlı HEMA Elektrik Üretim A.Ş’ye defalarca lisans uzatımı için kolaylık sağladığını ve lisans verirken de gerekli incelemeleri yapmadığını anlattı. Uzun, enerji lisansı için verilen süre içerisinde Hattat Holding’in elektrik üretimine başlamadığını belirtti.

Uzun, Hattat Holding’in termik santral kurulmasının yolunu açan çevre düzenleme planı ile alt planlama bölgesi için açtıkları davaların devam ettiğini vurgulayarak, lisansın iptalini talep etti. Uzun, lisans iptali ile Amasra’nın termik santral tehlikesinden kurtulacağını da anlattı.

ZARARLI DEĞİLMİŞ

Hattat Holding’in avukatları ise termik santralın çevre ve halk sağlığına zararı olmadığını savundu. Lisans iptali isteyen Bartın Platforu’nun dava açma ehliyeti olmadığını öne süren avukatlar, davanın süre yönünden reddini talep etti.

KARAR 15 GÜN SONRA

Duruşma sonrasında BirGün’e konuşan Uzun, “Davayı açma ehliyetimiz olmadığını iddia eden avukatlar bugüne kadar sekiz dava açtığımızı ve kazandığımızı unutmuş olmalı” dedi. Kararın 15 gün sonra çıkacağını söyleyen Uzun, “Lisans iptali olursa termik santral belasını bertaraf etmiş olacağız. Eğer talebimiz reddedilirse de istinaf yoluna gideceğiz. Hattat Holding Amasra’yı terk edene kadar hukuk mücadelemiz devam edecek” dedi.

BARTIN PLATFORMU'NDAN BİRGÜN'E ZİYARET

Bartın Platformu üyeleri dava sonrası BirGün’ü ziyaret etti. Amasra termik santral mücadelesini yakından takip ettikleri için BirGün’e teşekkür eden platform üyeleri, “Hattat Holding’in elektrik üretim lisansı iptal edilirse, Amasra’ya termik santral kurulmasının önü tamamen kapanacak. Bizim şu an tek beklentimiz bu karar” dedi.