Avdan Mahallesi’nde kurulacak termik santralın ÇED raporunun nihai hale getirilip yurttaşların görüşlerine sunulması tepki çekti. CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Karaca, “Bu ÇED raporunun nihai hale getirilmesi, kanunların çok açık bir şekilde çiğnendiğinin resmidir” dedi

Termik santral için kanunlar çiğneniyor

Aycan Karadağ

Denizli’nin Tavas ilçesinde kurulacak termik santralın 10 günlük itiraz süreci başladı. CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Dipsiz Göl ve Salda örneklerini hatırlatarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a “3’üncü sefer aynı şansa sahip olmayabilir” uyarısında bulundu.

Karaca, Avdan Mahallesi’nde kurulacak santralın, 50 bin civarında zeytin ağacının katledilmesine yol açacağını vurguladı. Bakanlığın mart ayında 37 adet ÇED olumlu kararı verdiğini hatırlatan Karaca, “Tüm yurttaşlara ‘evde kal’ çağrısında bulunan AKP iktidarı bu çağrısıyla çelişen uygulamalara devam ediyor. Hem yurttaşa ‘evde kal’ diyorsunuz, hem de Nihai ÇED raporunu inceleyip itirazda bulunmalarını bekliyorsunuz. Vatandaşlar, bu itirazı size ulaştırmak için ya kurumlarınıza gidecek ya da PTT’ye. Bulaşla mücadele ederken, yurttaşları bulaş riski olan mekanizmalara gönderemezsiniz. Bunun vebalini, riskini alamazsınız” tepkisinde bulundu.

termik-santral-icin-kanunlar-cigneniyor-718583-1.Raporun bilimsellik ve objektiflikten uzak olduğunun altını çizen Karaca, şöyle devam etti:

“Termikçi firma, ÇED raporunda proje alanına yakın alanlarda zeytincilik faaliyetleri sürdürüldüğünü, bunlara zarar vermeyecek teknolojiyi kullanacaklarını iddia etmiş. Bu iddialarını, bir üniversite öğretim görevlisinden alınan rapora dayandırmış. Ancak, yasa açık bir şekilde, zeytin sahalarına 3 kilometreden yakın mesafede bu tarz tesislerin kurulmasını yasaklamış. İklim kriziyle mücadele kapsamında millet bahçesi taahhüdünde bulunan AKP iktidarı, mahallenin dibinde, tarım alanlarının ortasında binlerce zeytin ağacını katledecek, yurttaşları kanser vb. hastalıklara bulaştıracak termik santralın ÇED raporunu nihai hale getiriyor. Bu ÇED raporunun nihai hale getirilmesi, kanunların çok açık bir şekilde çiğnendiğinin resmidir.”