CHP’li Merzifon Belediyesi, termik santral yapmak isteyen Yeni Çeltek A.Ş. yönetim kurulundan usulsüz genel kurulla çıkartıldı, AKP’li eski vekil, Belediye Başkanı’na, “Sizle uyumlu çalışamayız” dedi

Termik santrala uyumlu ekip aranıyor!

GİZEM ALTUNKAYNAK

301 maden emekçisinin yaşamını yitirdiği katliamın sorumlusu Soma Holding’in ortağı olacağı termik santralın önünü açmak için, santralı planlayan Yeni Çeltek A.Ş.’de, şirketin ortağı termik karşıtı CHP’li Merzifon Belediyesi gizli genel kurul yoluyla yönetimden uzaklaştırıldı. Genel kurul duyurusu gizlenince toplantıdan haberdar olmayan Merzifon Belediyesi’nin katılamadığı genel kurul toplantısı, usulsüzlük mahkemece tescillenince yenilendi. Yenilenen genel kurulda itirazını dile getiren termik santral karşıtı CHP’li başkana AKP eski milletvekili, “Uyumlu çalışacağımız ekip arıyoruz” dedi, belediye yine yönetim kurulu dışında kaldı.

TERMİK SANTRAL İÇİN OPERASYON
Soma Holding, Amasya’nın Merzifon ve Suluova ilçeleri sınırında bulunan Yeni Çeltek A.Ş.’ye ait iki adet maden ruhsatıyla ilgili olarak Nisan 2013’te 35 yıllık rödovans sözleşmesi imzaladı. Anlaşma uyarınca Yeni Çeltek’teki madenin işletmesi, 1 Mayıs 2013 itibariyle Soma Holding’in bir iştiraki olan Gürmin Enerji ve Madencilik A.Ş.’ye geçti. Ortakları arasında Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin TKİ Genel Müdürlüğü, Merzifon ve Amasya Belediyelerinin bulunduğu Yeni Çeltek A.Ş.’nin termik santral planları önüne dikilen ilk engelse, Merzifon Belediyesi’nin beklenmedik biçimde 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde CHP’ye geçmesi oldu.

BELGEYİ GİZLEDİLER
Termik santral inşa etmek isteyen Yeni Çeltek A.Ş.’nin ortaklarından olan Merzifon Belediyesi, çoğunluğu AKP’ye yakın ve termik santral yanlısı kişilerden oluşan yönetim kurulundan, seçimlerin ardından ilginç bir yolla tasfiye edildi. Belediye Başkanlığı’na seçilen Kargı’nın mazbatayı aldığı 9 Nisan’a kadar geçen sürede, Yeni Çeltek A.Ş. Olağan Genel Kurul düzenleme kararı aldı ve bunu şirketin ortağı Merzifon Belediyesi’ne bir yazıyla bildirdi. Ancak CHP’li belediyenin yönetimde olması istenmediğinden, 9 Nisan’a kadar görevde kalan AKP’li idareciler şirketten gelen yazının evrak girişini yapmadı.

MAHKEME USÜLSÜZLÜĞÜ TESCİL ETTİ
Genel kurul duyurusu gizlendiği için toplantıdan haberi olmayan Merzifon Belediyesi’ne, nisan ayı sonunda genel kurulun yapıldığını, yeni yönetim kurulunun oluştuğunu ve belediyenin dışarıda kaldığını belirten bir yazı geldi. Bu yolla termik santral yapmak isteyen şirketin yönetiminden düşürülen belediye, dava açarak Olağan Genel Kurul’un yenilenmesini istedi. Mahkeme kararıyla toplantı 28 Nisan 2015’te yenilendi ancak Belediye yine yönetim kurulu dışında kaldı.

***

Şirket uyumlu ekip arıyor

Merzifon Belediye Başkanı CHP’li Alp Kargı, Amasya ve pek çok ilçesinde temel geçim kaynaklarının hayvancılık ve tarım olduğunun altını çizerek, termik santralın önünü açmak için belediyenin saf dışı bırakılmasına ilişkin şu açıklamaları yapıyor: “Seçim itiraz döneminde, mazbatalar alınmadan önce şirketten gelen genel kurul duyurusu saklanmış. Mahkeme kararıyla genel kurul 28 Nisan 2015’te yeniden yapıldı. O toplantıda itirazımı dile getirdim. AKP Eski Yozgat Milletvekili Osman Coşkun, ‘Uyumlu çalışacağımız bir ekip yaratma durumundayız’ diyerek yönetim kuruluna alınmayacağımı söyledi. Bunun gerekçesi, Yeni Çeltek’e yapılması planlanan termik santrala karşı duruşumuzun herkesçe bilinmesi.”