Termik santrallar sadece sağlığı ve doğayı yok etmekle kalmıyor, milyarlarca ton atık üretiyor. TÜİK’in 2020 verilerine göre santrallar tarafından 8 milyar metreküp atıksuyun yüzde 76’sı denizlere deşarj edildi.

Termik santralın atıkları denizlere

Haber Merkezi

Termik santrallar doğayı ve insan hayatını tehdit ediyor. Pek çok ülke termik santrallardan vazgeçerken Türkiye zehir saçan santrallarda ısrarcı. Ülke genelinde işletmede 34 kömürlü termik santral var. Planlanan kömürlü termik santral sayısı ise 24. Santrallar sadece doğayı ve sağlığı yok etmekle kalmıyor tehlikeli atık da üretiyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2020 yılına ait Su ve Atıksu İstatistikleri’ni yayımladı. Verilere göre belediye ve köylerde içme/kullanma suyu şebekesi ile dağıtılmak, termik santrallar, Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ve maden işletmeleri tarafından kullanılmak üzere 18,2 milyar metreküp su çekildi.

Verilere göre 2020 yılında Türkiye’de su kaynaklarından çekilen toplam suyun yüzde 45,4ünü termik santrallar oluşturdu. Santrallar tarafından 8,2 milyar metreküp su çekildi. Çekilen bu suyun 8,1 milyar metreküpü ise denizden.

Deşarj edilen atıksu miktarı ise 15,3 milyar metreküp. Yüzde 52,2'si yani yaklaşık 7,9 milyar metreküp atıksu termik santrallar tarafından yüzde 76’sı denizlere, yüzde 19,3’ü akarsulara deşarj edildi.

termik-santralin-atiklari-denizlere-956446-1.

Raporda şu ifadeler yer aldı:

► Belediyeler, köyler, termik santraller, OSB'ler ve maden işletmeleri tarafından deşarj edilen atıksuyun yüzde 62'sini soğutma suları, yüzde 38'ini ise soğutma suları dışındaki atıksular oluşturdu. Soğutma suları hariç doğrudan alıcı ortamlara deşarj edilen atıksuyun yüzde 79,7'si arıtıldı.

► Belediyeler tarafından içme ve kullanma suyu şebekesine çekilen kişi başı günlük ortalama su miktarı 228 litre olarak hesaplandı. Üç büyük şehirde ise çekilen kişi başı günlük ortalama su miktarının İstanbul için 190 litre, Ankara için 246 litre ve İzmir için 221 litre olduğu tespit edildi.

► Tüm belediyelere uygulanan 2020 yılı Belediye Atıksu İstatistikleri Anketi sonuçlarına göre, bin 389 belediyeden bin 362'sine kanalizasyon şebekesi ile hizmet verildi. Kanalizasyon şebekesi ile toplanan 5 milyar metreküp atıksuyun yüzde 49,2'si akarsuya, yüzde 38,5'i denize, yüzde 3,1'i baraja deşarj edildi.

KANSER VAKALARI

TÜİK 2018 verilerine göre ise termik santrallar 14 bin tonu tehlikeli olmak üzere 26,1 milyon ton atık oluşturdu. Toplam atığın yüzde 89,2'sini kül ve cüruf atıkları, yüzde 10,7'sini ise metal, kâğıt, plastik atıklar, atıksu arıtım çamurları ile evsel ve benzeri atıklar oluşturdu.

Geçen gün Greenpeace’in Afşin-Elbistan bölgesinde yaptığı hava kalitesi ölçüm raporunda ortaya çıkan sonuçlar bölgenin insan sağlığı için nasıl yaşanmaz hale geldiğinin bir kanıtı niteliğinde. Uzmanlar, bölgede 1984 yılından bugüne kanser vakalarının 8 kat arttığını dile getirirken rapora göre kanserojen partikül madde 2.5 yoğun olarak ölçüldü. Bölgede ölçülen en yüksek 24 saatlik PM10 değeri Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) önerdiği yıllık limit değerinin 16 katı, Avrupa Birliği’nin (AB) mevzuatında belirlenen yıllık ortalama limit değerinin ise 8 katı.

Öte yandan Sivas’ta bulunan Kangal Termik Santrali’nde dün saat 16.00 sıralarında yangın çıktı. Elektrik trafosunda başlayan yangın, diğer trafolara da sıçradı. Tesisteki itfaiye ekipleri, yangına müdahale ederek söndürdü.