Türkiye’deki 37 termik santralın kapatılması için 16 çevre örgütü harekete geçti. Termik santrallardan yayılan partiküllerin koronavirüs taşıdığını iddia eden örgütler Çanakkale adliyesine dilekçe verdi

Termik santrallar kapansın çağrısı

Haber Merkezi

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ve Çan Çevre Derneği’nin de aralarında bulunduğu 16 çevre derneği, Türkiye’de bulunan 37 termik santralın kapatılması için Çanakkale Adliyesi’nde dilekçe verdi. Adliye önünde bir araya gelen çevre örgütü temsilcileri burada "Havama, toprağıma dokunma" yazılı pankart açtı.

ELİMİZDE BİLİMSEL ÇALIŞMALAR VAR

Örgütler adına dava dilekçesini hazırlayan Avukat İsmail Hakkı Atav, 37 termik santralın kapatılması ve 7 termik santralın ihalesinin iptali için başvuruda bulunduklarını belirterek, “Dava dilekçemizde çok önemli bilimsel çalışmalar var. İtalya’da koronavirüs salgını sırasında otomobil fabrikalarının olduğu kuzeyde koronavirüs ölümleri yüzde 12 çıktı, İtalya’nın geri kalanında yüzde 4,5 çıktı. Dünya Bankası Hollanda’da bir çalışma yaptı. Termiklerin neden olduğu partikül maddedeki yüzde 20’lik artışın, koronavirüs ölümlerinde yüzde 100 artışa yol açtığı ortaya çıktı. Türkiye’de ise sadece Zonguldak karantinaya alındı, çünkü 3 tane termik santral var” diye konuştu.

Kömürlü termik santrallerin kapatılması gerektiğini belirten Atav, Türkiye’nin kömürlü elektrik santrallardan üretilen enerjiye ihtiyacı olmadığını savundu ve “Türkiye’nin şu anda yüzde 36 arz fazlası var ve kömürlü santrallardan yüzde 30’nu üretiyor. Elektrik açığı oluşturmayacak termik santrallar uğruna insanlar ölüyor” dedi.

'TOPLU ÖLÜMLERE YOL AÇAR'

Koronavirüs salgını yokken 3 termik santralın kapatılması için de dava açtıklarını hatırlatan Atav, Danıştay Dava İdareler Kurulu’nun kendilerini haklı bulduğunu ve santralların kümülatif etkisinin hesaplanmasına karar verdiğini duyurdu. Atav, termik santralların çalıştırılmasının özellikle koronavirüs sürecinde toplu ölümlere yol açacağını öne sürdü.

Davacı kurumlar ise şöyle:

Adana Tabip Odası, Antakya Çevre Koruma Derneği, Çan Çevre Derneği, Çevre ve Tüketici Koruma Derneği-Adana, EGEÇEP Derneği, Erzin Çevre ve Tarihi Varlıkları Koruma Derneği, Erzin Turunçgil Üreticileri Birliği, Erzin Yeşilkent Sulama Kooperatifi, Erzin Ziraat Odası, İskenderun Çevre Koruma Derneği, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Mersin Çevre Dostları Derneği, Ordu Çevre Derneği,Tarsus Çevre Koruma Kültür ve Sanat Merkezi Derneği, Yeşil Artvin Derneği ve Ziraat Mühendisleri Odası.