Termik santralların yüzde 42’si zarar ediyor

Düşünce kuruluşu Carbon Tracker kömürlü termik santrallara dair, “Güçsüzleşen Kömür: Kömür enerjisinin son yıllarının ekonomik ve finansal riskleri” başlıklı araştırma yayımladı. Araştırmaya göre, kömürlü termik santralların yüzde 42’si yüksek yakıt maliyetleri nedeniyle zarar ediyor.

Kömür santralları kapatılmalı
Carbon Tracker, verilerden yola çıkarak 2030’da yeni rüzgar ve güneş enerjisinin mevcut kömür enerjisinin yüzde 96’sından daha ucuz olacağını öngörüyor ve kömür santrallarının kapatılmasını öneriyor.

Dünyada işletmede olan kömürlü termik santral kurulu gücünün yüzde 95’ini ve inşa halindeki kurulu gücün yüzde 90’ını oluşturan 6 bin 685 kömürlü termik santralın kâr analizinden bulgulara ulaşan rapor, yeni kömürlü termik santrallara ihtiyaç olmadığı ortaya koyuyor.

Yenilebilir enerjiyle ucuz üretim
Rapora göre 2030 yılı itibarıyla, Türkiye’de yenilenebilir enerji santrallarının kurulması kömürlü termik santrallardan daha ucuz olacak. 2022 itibarıyla ise yeni yenilenebilir enerji santralları yeni kömürlü termik santrallardan daha ucuza elektrik üretecek.

2040’ta zarar yüzde 72’ye çıkabilir
Raporda, kömürlü termik santralların yarattığı zararın 2040 yılında yüzde 72’ye çıkabileceği de vurgulanıyor.
Çin’in mevcut planlarını devam ettirmek yerine, santrallarını kapatarak 389 milyar dolar, Avrupa Birliği’nin 89 milyar dolar, ABD’nin 78 milyar dolar ve Rusya’nın 20 milyar dolar tasarruf yapabileceği de kaydedildi.