Yatağan Termik Enerji Üretim şirketinin, mahkeme kararlarına rağmen kömür çıkarmak için çalışma yaptığı ortaya çıktı. Yatağan Yeşil Yaşam Derneği ise şirket hakkında suç duyurusunda bulundu.

Termikçi şirket hukuk dinlemiyor

Aycan KARADAĞ

Muğla’da Yatağan Termik Santralı’na kömür sağlayan maden ocaklarının doğa, tarım ve tarih kıyımı hız kesmeden sürüyor. Bölgede yaşayan yurttaşların mücadelesi sürerken, şirket ise hukuk dinlemeden faaliyetlerine devam ediyor.


Yatağan’ın Turgut Mahallesi sınırlarında ruhsatı bulunan Yatağan Termik Enerji Üretim şirketine ait kömür sahasının bölgeden çıkarılması için yurttaşlar açtığı davayı kazanmasına rağmen şirketin kaçak tünel için çalışma yürüttüğü ortaya çıktı. Şirketin bölgede hukuksuz şekilde çalışmasına Yatağan Yeşil Yaşam Derneği suç duyurusunda bulundu. Yatağan Yeşil Yaşam Derneği Başkanı Kazım Erol, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Yatağan Termik Enerji Üretim şirketi, mahkeme kararına rağmen Turgut Mahallesi sınırlarını yeraltından kömür çıkarmak için kaçak tüneller açmıştır. Dernek olarak bu hukuksuz girişimi Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne(MAPEG) şikâyet ettik. İlk cevapta MAPEG, alanda inceleme yaptığını ancak yeraltı galeri ağızlarına rastlanmadı şeklinde cevap vermiştir. Bu cevaba istinaden tekrar resmi yazı ile MAPEG’e ruhsat sahasındaki kaçak tünellerin fotoğraflarıyla yazı yazarak görevlerini yapmaları aksi takdirde haklarında adli ve idari işlem başlatacağımızı belirttik. MAPEG bu yazımıza alanda 2023 yılında denetleme yapacağını belirten bir cevap vermiştir” diye konuştu.

GÖZ YUMMAYACAĞIZ

Erol, şunları ifade etti: “Maalesef ülkenin kurumları ülkenin çıkarlarına düşüneceğine sermayenin Kaçak madenciliğine göz yumarak ülkenin zarara uğratılmasına göz yummaktadır. Bu kaçak tüneller için Yatağan Cumhuriyet Başsavcılığına, Muğla Valiliği Yatırım İzleme Komisyonu’na, başvurular yapılmış ayrıca Muğla İdare Mahkemesi’nde çalışmaların durdurulması için dava açılmıştır. Muğla Yeşil Yaşam Derneği olarak ülkede hukuk devletinin tesis edilmesi, hukukun yerine getirilmesi için mücadele edip vatan topraklarının vahşi sermaye tarafından yağmalanmasına göz yummayacağız.”

***

NE OLMUŞTU?

Yatağan Yeşil Yaşam Derneği, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Yatağan Termik Enerji şirketine verilen maden ruhsatlarına karşı açtığı dava, Muğla 3. İdare Mahkemesi tarafından reddedildi. Yerel mahkemenin bu kararını istinaf mahkemesine taşıyan derneğin başvurusunu inceleyen İzmir Bölge İdare Mahkemesi 7. Bölge İdari Dava Dairesi, yerel mahkemenin bu kararını bozdu. Bilirkişi raporu eşliğinde dosyayı değerlendiren mahkeme, mahallenin tarımsal ve zeytin varlığının yanı sıra arkeolojik değeri olduğunu belirterek, davayı reddeden kararının kaldırılmasına ve şirkete verilen ruhsatın iptaline oy birliği ile karar verdi. Bilirkişi raporunda ise bölgedeki zeytincilik ve tarım alanlarında madencilik faaliyeti yapılamayacağı görüşü dile getirildi.