İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği Pensilvanya'da yaşayan Gülen Cemaati'nin lideri Fetullah Gülen hakkındaki yakalama kararında 'terör örgütü kurma ve yönetme' iddiasında bulundu

'Terör örgütü'ne yardım ve yataklık

İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği ABD’nin doğu eyaletlerinden Pensilvanya’da yaşayan Gülen Cemaati’nin lideri Fethullah Gülen hakkındaki yakalama kararının gerekçesini açıkladı. Dün duyurulan 2 sayfalık kararda, Gülen’e İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlar soruşturma bürosu tarafından yöneltilen “iftira” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlamalarıyla ilgili talepler reddedilirken, “terör örgütü kurma ve yönetme” nedeniyle yakalama kararının alındığı açıklandı.

Savcılığın talebini değerlendiren hakimliğin, Terörle Mücadele Kanunun (TMK) “Terör Tanımı” ve “Terör Örgütleri” başlıklarını taşıyan 1. ve 7. maddelerine atıfta bulunarak verdiği kararda, “Şüpheli Gülen’in ‘Terör örgütü kurma ve yönetme’ suçundan tutuklamaya yönelik hakkında yakalama kararı çıkarılması yönünde hüküm kurulmuştur” ifadelerine yer verildi.

'BÜLTEN' YORUMU

Gülen için kırmızı bülten çıkarılmasıyla ilgili dün konuşan Adalet Bakanı Bozdağ ise “Bunların teknik konular olduğunu, üzerinde durmaya gerek olmadığını” savundu. Yargıtay ve Danıştay’a yeni seçilen üyelerin mazbata töreninin ardından konuşan ve Bakanlığa kırmızı bültenle ilgili gelmiş bir yazının olmadığını söyleyen Bozdağ, “ABD’nin Gülen’i iade etmemesi durumunda Türkiye’nin ne yapacağı” şeklindeki soruya da, “Henüz gerçekleşmemiş konularla ilgili değerlendirme yapmayı doğru görmüyorum” yanıtını verdi.

***

'Ne istedilerse verdik'

AKP ile Cemaat arasındaki husumetin başlamasının ardından, o dönem Başbakan olan Tayyip Erdoğan, karşı tarafa sitemkâr sözlerle yüklenmiş, bugünlerde “terör örgütü kurmak ve yönetmekle” suçlanan Fethullah Gülen'in lideri olduğu Cemaat'i kastederek “Ne istedilerse verdik” ifadelerini kullanmıştı.