Başlıktaki tanım, tutuklu avukat Aytaç Ünsal’a ait. Burhaniye Cezaevinden yazdığı mektubunda, eski müvekkili, yeni hücre arkadaşı Cemil’in neden tutuklandığını anlatırken kullanıyor bu sözü.

Cemil Kurt, Okmeydanı’ndaki Gençlik Federasyonu binasında gözaltına alınmıştı, Ünsal’ın yazdığına göre, “Hiçbir delil olmadan, sadece baskının yapıldığı gün binada bulunduğu için 29 Şubat 2016’dan beri tutuklu.”

Avukat Ünsal, Cemil Kurt’un yaklaşık 2 yıldır tutuklu olmasının sebebinin o gün baskının yapıldığı o binada bulunmaktan ibaret olduğunu, mektubunda şöyle açıklıyor:

“Cemil’in tutuklanma sebebinin sadece binada bulunmasıyla ilgili olduğu savcılık mütalaasında da kabul ediliyor.”
Ve savcılık mütalaasındaki şu değerlendirmeleri sıralıyor:


“Sözkonusu binaya giren herhangi biri tarafından, binanın örgüt tarafından kullandığının anlaşılabilecek durumda olduğu…”

“Dışarıdan örgüt yeri olduğu anlaşılabilecek binalar…’

“Olağanüstü önlem alınan binanın çelik kapılarla güçlendirildiği, böylesine bir binada yakalanmaları değerlendirildiğinde silahlı bir örgütün kuruluş amaçlarını, faaliyet ve eylemlerini benimseyerek gönüllü olarak örgüt hiyerarşisine dahil olmak suretiyle örgüte üye olma fiilinin gerçekleştiği…”


Yani savcı diyor ki, çelik kapılı binada bulunmakla örgüte katılıp hiyerarşiyi benimsemiş sayılıyorlar.

(Ama savcı, madem çelik kapı kullanmak suç, neden çelik kapıların daha önce yargı eliyle imha edilmediğini veya milyonlarca evde halen çelik kapı bulunmasının nasıl bir yargısal dilemma yaratacağını açıklamıyor.)

Bir çelik kapı alana örgüt üyeliği bedava.

Avukat Ünsal bu trajikomediyi şöyle açıklıyor:

“Savcılık, ‘terörist tuğlalarla yapılmış örgütlü duvarları’, binanın kapısının çelik olmasıyla açıklamış. Anlaşılan bina kapısını çelikle güçlendirmek orayı ‘örgüt yeri’ haline getiriyor. Polisin burada bulduğu kişiler de otomatik olarak örgüt üyesi oluyor.

“Ve yan yana kaldığım müvekkilim Cemil sadece polis operasyonu esnasında orada bulunduğu için neredeyse 2 yıldır tutuklu. Dosyada kendini savunabileceği tek bir somut suçlama yok. Çürüteceği tek delil, terörist tuğlalar ve örgütlü duvarlardan ibaret.”

Neyse ki Cemil hücrede ama avukatsız değil:

“Cemil’e açılan soruşturma davaya dönüştü, bu arada ben de tutuklandım. Cemil’e hapishanede hukuki destek, avukatlık hizmeti vermeye devam ediyorum.”

Cemil şanslı mı, şanssız mı, siz karar verin.