Kırklareli’ndeki SELEDA Biyogaz ve Gübre Entegre Tesisi, Müsellim Deresi’ne vidanjörlerle taşıdığı atıkları dökerek adeta katliam gerçekleştiriyor. Siyah akan derede sık sık balık ölümleri gerçekleşiyor.

Tesis yıllardır çevreyi zehirliyor

Yaren ÇOLAK

Kırklareli’nin Babaeski İlçesi’ne bağlı Müsellim Köyü’nde SELEDA Biyogaz Enerji tarafından adeta bir katliam gerçekleştiriliyor. Köylülerin iddiasına göre Kumrular Köyü’nde kurulan SELEDA Biyogaz ve Gübre Entegre Tesisi tarafından vidanjörle getirilen atıklar köyün yaşam kaynağı olan Müsellim Deresi’ne dökülüyor. Dökülen bu atıklar, derenin siyah akmasına ve sık sık balık ölümleri yaşanmasına neden oluyor. Geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan köylüler ise bu katliama tepkili.

Tesisin bölgeye 2017’de kurulduğunu aktaran Müsellim Köyü Muhtarı Sabahat Bozkurt, “Yaşanan çevre kirliliğine ilişkin Kırklareli Jandarma Komutanlığı, Babaeski Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne defalar şikâyet başvuruları yaptık. Herkes bizim sorumluluğumuz değil diyerek bizi geçiştirdi. Israrlarımız sonucu Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından iki defa şirkete para cezası kesildiği söylendi. Ancak şirket deremizi kirletmeye, balıklarımızı öldürmeye devam ediyor” diye konuştu.

DERE SİMSİYAH AKIYOR

Şirketin, aralıklı olarak dereye vidanjörlerle atık bıraktığını kaydeden Bozkurt, “Tesis kurulduktan sonra deremiz siyah akmaya başladı. Atıklar vidanjörlerle dereye dökülüyor. Dere diğer köylerden gelirken temiz akıyor. Ancak Müsellim Köyü’ne dökülen atıklar nedeniyle simsiyah” ifadelerini kullandı.

TESİS DEVREDE DEĞİL

Tesisin arıtma tesislerini devreye sokmadığını öne süren Bozkurt, “Ölü balıkları kavanozlara koyarak şirketle görüşmeye gittim. ‘Bu konuda önlemler alacağız hatta ve hatta arıtma tesisimiz devreye girecek’ dediler. Bu tesis zaten atıkların düzensiz halde doğaya salınmasından kaynaklanacak çevre kirliliğinin önlemek için kurulmadı mı?” diye sorarak tepki gösterdi.

HAYVANLAR DÜŞÜK YAPIYOR

Köylülerin yaşadığı mağduriyeti vurgulayan Bozkurt sözlerine şöyle devam etti: “Her sabah bir telefona uyanıyorum. ‘Derenin halini gördünüz mü?’ diye. İmza kampanyası başlatacağız. Deredeki kirlilik nedeniyle hayvanlar için de içme suyu kullanıyorlar. Köyde 300 metrede bir artezyenimiz var. Geçen sene sular çekilince susuz kaldık. Hem köylünün hem de hayvanların ihtiyaçlarını karşılayacak su yok. Dereden su içen hayvanlar düşük yapıyor. Bitkiler kuruyor. Bu katliamın bir an önce durdurulmasını istiyoruz.”