Tesislere 350 milyon TL çöp cezası

BirGün EGE

Çöp ithalatıyla ilgili CİMER üzerinden soru soran CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan yanıt geldi.
Özellikle Adana ve çevresindeki kaçak çöp döküm alanlarına ilişkin iddialarını reddeden Bakanlık bir kez daha, bölgenin tarandığını ve herhangi bir döküm tespit edilmediğini belirtti.


Bakanlık, 2021 yılında 57 binin üzerinde çevre denetimi gerçekleştirdiğini, bunun “Cumhuriyet tarihinde yapılan en yüksek denetim sayısı” olduğunu ifade etti. Bakanlık, bu denetimlerde Çevre Mevzuatına aykırı hareket eden 3 bin 941 tesise toplamda 350 milyon 228 bin 270 lira idari para cezası uygulandığını, 406 tesisin ise faaliyetten men edildiğini açıkladı.

Bakanlığın cevabını değerlendiren CHP’li Murat Bakan, “Her gün tonlarca geri dönüşümü mümkün olmayan çöp ülkemize girmeye devam ediyor, hemen her gün tonlarca çöpün ormanlık alanlara, Çukurova’nın tarım arazilerine saçılmış olduğuna dair görüntüler ortaya çıkıyor” dedi. 3 günlük denetimle görevlerinin tamamlanmış olmadığını belirten CHP’li Bakan, “O çöpler ülkemize girsin, topraklarımıza ormanlarımıza saçılsın, sonra Bakanlık gitsin bir zahmet 3 gün o bölgede denetim yapsın, milyonlarca lira ceza kessin ve böylece Cumhuriyet tarihinin en sıkı denetimini yapmış olsun öyle mi? Öyle değil! Haberin var ya da yok dünyanın çöpü ülkemize giriyor. En önce, o çöpleri ülkeye sokmayacaksın. Tüm yıl denetim yapmak zorundasın. Türkiye önce kendi çöpünü bertaraf edecek, önce kendi çöpünü geri dönüştürecek, önce kendi çöpünden ham madde üretecek.”