Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sigara ve alkolde yapılan ÖTV zamlarına ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu fiyat artışları kaçak sigara satışlarına yönelimi artıracağı için vergi kaybı da daha fazla olacaktır. Bununla birlikte alkolde de aynı şekilde metil alkolden elde edilen kaçak alkol yapımına yönelim artacaktır. Bu da kaçak alkolden ölümlerin daha da yükseleceği anlamına gelmektedir” dedi.

TESK Başkanı Palandöken'den ÖTV zammına tepki: Kaçak içki ölümleri artar
Fotoğraf: AA

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sigara ve içki grubunda alınan özel tüketim vergisinin (ÖTV) yüzde 25 artırılmasıyla ilgili açıklama yaptı.

ÖTV artışının halkın alım gücünü zorlayacağını ifade eden Palandöken, gelen zammın kaçak sigara ve içkiye yönelimi artıracağını belirtti. Palandöken, vergi artışının kaçak içki ölümlerini daha da artıracağı görüşünü dile getirdi.

Palandöken'in açıklamaları şöyle:

"Bu fiyat artışları kaçak sigara satışlarına yönelimi artıracağı için vergi kaybı da daha fazla olacaktır. Bununla birlikte alkolde de aynı şekilde metil alkolden elde edilen kaçak alkol yapımına yönelim artacaktır. Bu da kaçak alkolden ölümlerin daha da yükseleceği anlamına gelmektedir. Fiyat artışlarının özellikle bu ürün grubunda doğrudan kaçağa yönelimi artırdığı unutulmamalı.

Sigara ve alkole yapılan bu orantısız vergi artışından hem esnaf hem vatandaş için hem de vergi kaybı yaşanmaması için vazgeçilmeli. Çünkü dolaylı vergi gelirlerinde devletin alkol ve sigaradan ortalama 6 milyar lira yıllık kaybı var."

(ANKA)