Test kiti donör olmayı kolaylaştırır

Babasından 3 yıl önce nakledilen yarı uyumlu ilikle hayata tutunan lösemi hastası 6 yaşındaki Öykü Arin Yazıcı için düzenlenen 'Öykü Arin'e umut ol' kampanyası ile birçok hastaya donör bulundu. Öykü Arin'in annesi Eylem Şen Yazıcı, kök hücre bağışını artırmak ve birçok hastaya umut olma amacıyla 'Ağız içi sürüntü örneği ile kök hücre bağışı'nın yapılabilmesi için yeni imza kampanyası başlattı. Yazıcı, bazı ülkelerde kullanılan ağız içi sürüntü tespit kitinin Türkiye'ye de gelmesini istediklerini, bu yöntemle kök hücre bağışında bulunmak isteyenlere daha kolay ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

Türkiye'de 3 tüp kan vererek donör olunabildiğini belirten Yazıcı, bazı ülkelerde aynı zamanda ağız içi sürüntü yöntemiyle de donör olunabildiğini söyledi: “Kök hücre merkezinden edindiğiniz bir kit var. Bu kitin içerisinden kulak pamukçuğu gibi bir çubuk çıkıyor. Ucunda da bir pamukçuk var. Onunla yanak içerisinden tükürük sürüntüsü alıyorsunuz. O kutunun içerisine geri koyuyorsunuz ve kök hücre merkezine gönderebiliyorsunuz. Türkiye'de keşke böyle bir sistem olsa daha yaygın bir şekilde donör olunabilir diye düşündük ama o zaman durumun aciliyeti nedeniyle çok gündeme getirememiştik. Donör olmak daha da basitleşmesi için bu yöntemin uygulanması gerekiyor.”

Her hafta kendilerine ilik nakli bekleyen ailelerin ulaştığını belirten Yazıcı, “Bu zor dönemde Sağlık Bakanlığı böyle çözüm üretebilir. Biz ülkemizde de bunun bir an önce kullanılmasını istiyoruz. Bununla ilgili bir imza kampanyası başlattık. İmza atıp, katılır, desteklerseniz bazen yetkililerin dikkatini çekmek için kamuoyu oluşturuluyor. Bunu hayata geçirmek daha elzem olabiliyor" dedi.

İLİK MÜCADELESİ DEVAM EDİYOR

İzmir'de, 2018 yılında Juvenil Miyelomonositik Lösemi teşhisi konulan Öykü Arin, tedavisi için Antalya'ya getirildi. Anne Eylem Şen Yazıcı ve baba Çağdaş Yazıcı tarafından 'Öykü Arin'e umut ol' kampanyası başlatıldı. Yurt içinde ve dışında binlerce kişi, Öykü'ye umut olabilmek için kök hücre bağışında bulundu. 11 Nisan 2019'da hastanede tedaviye alınan Öykü Arin'e, anne Yazıcı'dan yarı uyumlu nakil yapıldı. Nakil olumsuz sonuçlanınca baba Yazıcı'dan yapılan yarı uyumlu nakilde ilik uyumu yüzde 98,5 oranında başarılı oldu.

Yüzde 100 uyumlu nakil bulunamadığı için risk grubunda yer alan Öykü Arin'in ilik savaşının devam ettiği belirtildi. Her ay kontrol amaçlı Antalya'ya gelen Öykü Arin'in bağışıklığının güçlendirilmesi için tedavisine devam ediliyor.

DHA