Sağlık Bakanı’nın Covid-19’un ülke geneline yayıldığını açıklaması yurttaşlardaki endişeyi artırdı. Test merkez sayısının az olduğunu vurgulayan TTB Başkanı Adıyaman, şunları aktardı: “İstanbul’da ve Ankara’da testler alınıyor fakat ‘Çok kuyruk var, 3 gün sonra verilecek’ deniyor”

Testte ‘kuyruk var 3 gün sonra verilecek’ dönemi

VOLKAN ATEŞ

Ülkede koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 37'ye, vaka sayısı ise bin 529'a yükseldi. Ancak ‘şeffaf’ yürütülmeyen süreç nedeniyle başta sağlık meslek örgütleri olmak üzere birçok kurum tedirgin. Yurttaşların kaygısı ise her geçen gün artıyor.

Covid-19 testlerine ilişkin belirsizlik sürerken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, virüsün ülke geneline yayıldığı açıkladı. “Sağlık personelimiz içinde pozitif olan vakalar var” diyen Bakan, “Kit açısından sorunumuz yok” ifadesini kullandı. Bakan’ın açıklamalarını BirGün’e değerlendiren Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman’a göre süreç hiç de ‘şeffaf’ ilerlemiyor. Adıyaman, “Biz başından beri sürecin şeffaf olmasını istedik” dedi ve ekledi: “Bakanlığın şeffaf olması gerekiyor. Toplumun bu pandeminin yaygınlığı, bölgesel dağılımı, hasta ve ölüm sayısı hakkında yeterli bilgilendirilmesi lazım. Bu koşullar gerçekleşmeden toplumun tehlikenin boyutuna vakıf olması ve mücadeleye katılması gerçekten mümkün değil.”

“Kaç ilde, kaç merkezde test yapılıyor?” diye soran TTB Merkez Konsey Başkanı, sözlerini şöyle devam etti: “Bakan’ın her gün yaptığı açıklamalara bakalım. Bakan, ‘Üniversite hastanelerinin hepsini açtık’ dedi fakat ondan sonra genelge yayımlandı. ‘Bu belli 37 merkez dışında yapılırsa idari soruşturma açılacak’ diye… Dolayısıyla tekrar söylüyoruz: Bu salgın zincirinin kırılması için test yapılması gerekiyor. 22 bin civarında test yapıldığını söylediler ancak Almanya bugün günde 25 bin test yapıyor.”

HÂLÂ ÇOK AZ TEST YAPILIYOR

Adıyaman, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Son 1 ay içerisinde zatürrenden ölen insanlara bir bakmak ve değerlendirmek lazım. Bu ülkede test yapılamadığı için Covid-19’dan ölmüş olabilecek insanların tespiti yapılamadı. Çünkü test çok az yapıldı. Hâlâ çok az yapılıyor. Birçok yerde sağlık çalışanlarının hepsinin bir an önce bu hızlı testten geçirilmesini istiyoruz. Çünkü hızlı testte pozitif çıkarsa PCR dediğimiz o 3-4 saatlik teste girmesi lazım. Türkiye’de 37 merkez ile yetişmez, bunu kaç kez söyledik. İstanbul’da ve Ankara’da testler alınıyor fakat ‘Çok kuyruk var, 3 gün sonra verilecek’ deniyor. Bizim bunları söylerken maksadımız ne olabilir? Bunları toplum sağlını ve sağlık çalışanlarını düşünerek söylüyoruz ve iktidarı uyarıyoruz.”

NASIL YAYILDI?

Koca’nın virüsün ülke geneline yayıldığını açıklaması ise ‘nasıl yayıldı’ sorusunu beraberinde getirdi. Adıyaman’a göre bunda yurtdışından gelen 200 bin civarında yurttaşın kontrolsüz şekilde ülkenin her yerine dağılmasının etkisi büyük: “Van’dan çok giriş çıkış oldu. Umrecilerden de kaynaklandı. Avrupa’dan gelen bir yığın insan var. İran’dan kaçak girişler olduğu söyleniyor. Kıbrıs’tan gelenler oldu. Kırıkkale’de hâlâ yabancı plakalı bir yığın arabanın dolaştığını belirttiler. 200 bin civarında yurtdışında gelen insan kontrolsüz olarak Türkiye’nin her yerine gönderildi. Test sayısı az olduğu için de biz bunları tespit edemedik.”