Aile hekimleri ve çalışanları, hak ettikleri ödemelerin şartlara bağlı olmadan verilmesini talep etti. Geçen yıl getirilen 'bakılan hasta kadar teşvik ödemesi' çalışanlar arasında iş barışını da bozdu. Deprem bölgesindeki aile hekimleri duruma tepki göstererek “Halen şartın peşinde koşan bakanlık var. Bu kabul edilemez. Gerçekleşmesi zor şartlarda ek ödeme var onu alamıyoruz" dedi.

Teşvik ödemesiyle sağlık sistemi yürümez
Aile hekimleri ve çalışanları, teşvik ödemesine karşı çok sayıda eylem yapmıştı.

Sibel BAHÇETEPE

60 bin aile hekimi ve aile sağlığı çalışanı, hak ettikleri ödemelerin şartlara bağlı olmadan ödenmesini talep etti. Özellikle deprem bölgelerinde görev yapan aile hekimleri, teşvik adı altında verilen ödemelerin şarta bağlanmasına tepki göstererek "Ağır enflasyon altında eriyen maaşlarımızla geçim savaşı veriyoruz. Sağlık Bakanlığı'nın verdiği ek ödeme, gerçekleşmesi zor şartlara bağlı olduğu için onu da alamıyoruz, tükeniyoruz, bize kulak" çağrısı yaptı.

Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Hacı Yusuf Eryazğan, teşvik ödemesine başından bu yana karşı olduklarını belirterek, depremin ardından daha da mağdur edildiklerini söyledi. Deprem bölgesinde görev yapan aile hekimlerinin teşvik ödemesi alamadığı için maaşlarında farklar çıktığını anlatan Eryazğan "Sağlık Bakanlığı, teşvik ödemelerine ilişkin geçen haftalarda bir yazı yayımladı ve 'ocak ayında alınan maaşlardan düşük olmayacağını' söyledi. Ancak deprem bölgesindeki hekimlerin yüzde 30 kadarı zaten teşvik alacak sayıya her ay ulaşamıyor. Böylesi bir afet durumunda bile bakanlık teşvik ödemelerini şarta bağlıyor. Teşvik ödemesine son verilmeli, bunun yerine emekliliğe yansıyacak temel maaş katsayısı artışı istiyoruz" dedi.

Dr. Yusuf Eryazğan, Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği Başkanı 

 

MAĞDURİYET SÜRÜYOR

Eryazğan, özetle şunları söyledi: "Bir hekim ocak ayında sıfır ödeme almışsa, deprem geçirmişse, evi yıkılmışsa ödeme alacak mı?' onun yanıtı aranıyordu. Onun yanıtı bizde karşılık buldu. Sıfır lira yattı. Bakanlığın neyi düzelttiğini anlayamadık. Bu ay ne olacak o da belirsiz. Deprem bölgesindeki aile hekimlerinin mağduriyeti sürüyor. Deprem bölgesindeki hekimlerin yüzde 30'u bu şekilde teşvik alamıyor. Bir de şöyle bir durum var. Deprem bölgesindeki çoğu ASM, köyde veya bir birimli aile sağlığı merkezinde hizmet veriyor ve bulunduğu popülasyon teşvik için gerekli olan muayene sayılarına zaten yetişmiyor. Zaten başından beri mağdurlar."

ÇALIŞANLAR ZOR DURUMDA

Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir ise aile hekimliği çalışanlarına, sundukları birinci basamak koruyucu ve tedavi edici hizmetler için nüfuslarına kayıtlı hasta sayısı baz alınarak temel hak ediş verildiğini söyledi. Kandemir, hakedişlerin günümüz enflasyon şartlarında ve bakanlığın birim başı nüfus düşürme politikası nedeniyle düşük kaldığını ve bu konuda düşen nüfusu telafi edecek katsayı artışı yapılmadığını da vurgulayarak şöyle devam etti: "Ek ödemede ısrar edilecekse de bu şartsız ve hakkaniyetle yapılmalıdır. Ek ödemeler şarta bağlı olmaksızın, temel hak edişe tek ödeme şeklinde aile hekimlerine ve aile sağlığı çalışanlarına yansıtılmalıdır. Bizler koruyucu sağlık hizmeti sunuyoruz. Hastalarımızı değerlendirirken performans kriterlerine göre değil hastalığına göre değerlendiriyoruz. Sağlık Bakanlığımız da ödeme kriterini belirlerken bu görüşte olmalı ve hatalı uygulanan bu sistemi acilen düzeltilmesi için gereğini yapmalı. Hastasıyla daha iyi ilgilenebilmesi için hasta sayılarının düşürülmesini bizler de istiyoruz ve fakat daha önce söz verildiği gibi bu durum aile hekimliği çalışanlarını mağdur etmeden ve aile hekimliği uygulamasından ayrılmalarına sebep olmadan yapılmalıdır.”

Dr. Ahmet Kandemir, Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası Genel Başkanı