Teşvik yerine yüksek ÖTV

HABER MERKEZİ

Otomotiv sektörünün geleceği olarak adlandırılan elektrikli otomobillere yönelik teşviklerin artırılması beklenirken Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammı geldi.

Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile elektrikli otomobillerin ÖTV oranları, motor güçlerine göre 3 ile 4 kat arasında artırıldı.

Buna göre motor gücü 85 kW’ı geçmeyen araçların ÖTV oranı yüzde 10’a çıkarıldı. Motor gücü 85-120 kW arasında olan otomobillerin ÖTV oranı yüzde 25’e yükseltildi. Motor gücü 120 kW’ı geçen otoların ÖTV’si ise yüzde 60’a çıkarıldı. Böylece en çok tercih edilen elektrikli araçta vergi oranı yüzde 60 oldu.

Elektrikli otomobiller hem ekonomik hem de çevreci olarak gösteriliyor. Ülkede otomobil pazarında 2020 yılında sadece 844 elektrikli araç satılmıştı. Ancak 2020 yılında elektrikli otomobil satışları 2019 yılına göre yüzde 280,2 artış göstermişti. Otomobil sektörü yapılan bu zammın ardından elektrikli otomobile yönelik talebin azalacağı görüşünde.

Dünyanın pek çok ülkesinde ise çevreye duyarlı olduğu için elektrikli otomobiller teşvik ediliyor. Örneğin birçok Avrupa Birliği üyesi ülkenin büyük kentlerinde, içten yanmalı motorlu araçların şehir merkezlerine girişlerini kısıtlayan adımlar atıldı. Birleşik Krallık ülkelerinde ise etiket fiyatı 50 bin sterlinin altında olan sıfır emisyonlu bir araç satın alındığında 3 bin sterlin indirim yapılıyor.

***

Elektrikli otomobillerde eski/yeni ÖTV oranları

Motor gücü 85 kW'ı geçmeyenler: yüzde 3 / yüzde 10

Motor gücü 85 kW'ı geçen fakat 120 kW'ı geçmeyenler: yüzde 7 / yüzde 25

Motor gücü 120 kW'ı geçenler: yüzde 15 / yüzde 60