Türkiye’deki özel okul sayısı 2012 yılından 2019 yılına kadar 2 bin 104 artarken özel liseye giden öğrenci sayısı da aynı dönemde yüzde 400 arttı. İktidarın teşvikleriyle sayıları hızla artan özel okullar, eğitimde kalite sorununu da beraberinde getirdi. Ekonomik krizin de etkisiyle birçok özel okul kapısına kilit vururken Eğitim Sen Yönetim Kurulu Üyesi Bozdoğan, “Kapanış furyası daha da hızlanacak” dedi

Teşviklerle artan özel okullar alarm veriyor

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Aylarca maaş alamayan öğretmenler ve dönem ortasında okulsuz kalan öğrenciler, hükümetin özele ağırlık veren okullaşma politikasının yanlışlığını bir kez daha gözler önüne serdi. Türkiye’de, 2011-2012 eğitim öğretim yılında 885 olan özel lise sayısı 2018 yılının sonunda 2 bin 989’a yükseldi. Özel okullarda eğitim gören öğrenci sayısı ise MEB’in teşvikleri sonucu 1,5 milyona ulaştı. Sayıları hızla artan özel okullar, Türkiye’deki ekonomik darboğaz nedeniyle birbiri ardına kapısına kilit vururken MEB, özel öğretime devam eden öğrenci oranlarının daha da artırılmasını hedef olarak belirledi.

2014 yılında dershanelerin kapatılması ve bir kısmının özel okula dönüştürülmesiyle özel okulların sayısında ciddi artış yaşandı. Özel okul sayılarındaki artış eğitimde kalite ve verimlilik konularının tartışılmasını da beraberinde getirdi. Eğitim Sen Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Bozdoğan, “2012’den sonra hormonlu şekilde çoğalan özel okullar birbiri ardına kapanmaya başladı. Kapanış furyası daha da hızlanacak” dedi.

KRİZ DERİNLEŞTİ

Türkiye’deki eğitimin kanayan yaralarından olan ticarileşmenin yarattığı sorunlar, gün geçtikçe derinleşen ekonomik kriz ile iyice açığa çıktı. Düşük ücretler ile zor koşullarda çalışmak zorunda olan özel okul öğretmenlerinin yaşadığı sorunlara şimdi de maaş alamamak eklendi. Türkiye genelinde 130 okulu, 80 bini aşkın öğrencisi ve 15 bine yaklaşan personeli bulunan ve özel okullar arasında büyük paya sahip Doğa Koleji’nde yaşanan mali problemler de sorunun büyüklüğünü bir kez daha ortaya koydu.

ÖĞRENCİ SAYISI YÜZDE 400 ARTTI

AKP iktidarları döneminde eğitimde ticarileşmenin önünü açan birçok düzenlemeye imza atıldı. MEB’in teşvikleriyle hem özel okul sayısı hem de bu okullardaki öğrenci sayısı katlanarak büyüdü. Devlet okullarındaki eğitimin niteliğinin düşmesi ve müfredatta yapılan değişiklikler, velilerin özel okulları tercih etmesine yol açtı. Resmi verilere göre 2012-2013 eğitim öğretim yılından 2018-2019 eğitim öğretim yılına özel okullarda okuyan öğrenci sayısı okulöncesinde 134 bin 400, ilkokulda 94 bin 738, ortaokulda 173 bin 752, lisede ise 424 bin 927 arttı. AKP iktidarının 10’uncu yılından bugüne, özel liseye giden öğrenci sayısındaki artış yüzde 400 oldu. Özel okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim okul türlerinde öğrenim gören ve eğitim ve öğretim desteğine hak kazanan öğrencilere 2019’un ilk altı ayında 682 milyon 835 bin 712 TL bütçe aktarıldı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı sunuma göre, özel okullarda kayıtlı öğrencilerin toplam öğrenci sayısına oranı yüzde 8,72 olarak gerçekleşti. Örgün eğitim içerisindeki özel okul sayılarının toplam okul sayısına oranının da yüzde 19,20 olduğunu ifade eden Selçuk, özel öğretim kurumlarının nitelik ve niceliğinin artırılmasının kalite odaklı eğitim verilmesine katkı sağlayacağını savundu.

Eğitimdeki özel ağırlığının yarattığı sorunları görmezden gelen MEB, 2019-2023 yıllarını kapsayan strateji planına da özel okullarla ilgili birçok hedef yerleştirdi. Özel öğretime devam eden öğrenci oranlarının artırılması için çalışmalar yürütmeyi planlayan Bakanlık, bu okulların yönetim ve teftiş yapısının da güçlendirileceğini açıkladı.

AKP TEŞVİK ETTİ

AKP’nin iktidara geldiği günden itibaren uyguladığı politikalarda eğitimde özelleşmeyi teşvik ettiğini ifade eden Bozdoğan, “2012’den sonra hormonlu bir şekilde çoğalan özel okullar birbiri ardına kapanmaya başladı. Kapanış furyası daha da hızlanacak. Önümüzdeki yıllarda kurumsal yapısı oturmamış birçok özel okul kapanma sürecine girecektir” ifadelerini kullandı. Bozdoğan, özel okulların denetimsizliği nedeniyle ciddi sorunlar yaşandığının altını çizerek “Özel okulların neredeyse tamamında MEB’in öğretim programları uygulanmamakta, bedava dağıtılan kitapları okutulmamaktadır. MEB’in teftiş sisteminin çökmesi nedeniyle bu okulların denetlenmesi de mümkün görünmemektedir. MEB, özel okul politikasını yeniden gözden geçirmeli ve kamusal eğitim politikasına geri dönmelidir” diye konuştu.