Kulüplerin yeni sezon için harcama limitleri dün açıklandı. Özellikle Fenerbahçe cephesinden açıklanan rakamlara büyük tepki geldi. Sarı-lacivertli taraftarlar, kendileri için belirlenen miktarın ‘komik’ olduğu ve kulübün Bankalar Birliği ile yapılan anlaşmaya katılmadığı için cezalandırıldığı görüşünde.

TFF, yeni sezon için harcama limitlerini açıkladı, Fenerbahçe camiası tepkili

Oktay EVSEN

Türkiye Futbol Federasyonu, 2020-2021 sezonu için kulüplerin harcama limitlerini dün açıkladı. Listesinin zirvesinde Galatasaray yer aldı. Galatasaray’ın harcayabileceği maksimum tutar 429 milyon 42 bin 297 lira olarak belirlenirken, yüzde 15’lik sapma tutarıyla birlikte bu rakam 493 milyon 398 bin 642 liraya yükseliyor. Listenin ikinci sırasında ise Beşiktaş yer aldı. Siyah beyazlılar için belirlenen harcama limiti 259 milyon 217 bin 149 lira olurken, yüzde 15’lik sapma tutarıyla birlikte 298 milyon 99 bin 722 lira oluyor. Üçüncü sırada yer alan Fenerbahçe’nin harcama limiti ise 154 milyon 411 bin 381 lira olarak belirlendi.

Ayrıca 2019-2020 sezonunu şampiyon olarak tamamlayan ve Süper Lig tarihinin 6. Şampiyonu olan Başakşehir’in harcama limiti ise 148 milyon 395 bin 590 lira oldu. Başakşehir’in harcama limiti yüzde 15’lik harcama limiti ile birlikte 170 milyon 654 bin 928 lira olarak belirlendi. Önümüzdeki sezon Avrupa kupalarına katılamayacak Trabzonspor’un harcama limiti ise 132 milyon 517 bin 761 lira olarak belirlendi.

FENERBAHÇE’NİN İSYANI

TFF’nin açıklamasının ardından Fenerbahçe taraftarları karara sert bir şekilde tepki gösterdi. Sarı-lacivertli ekibin Bankalar Birliği’yle yapılan anlaşmaya katılmadığı için cezalandırıldığını vurgulayan taraftarlar, TFF Başkanı Nihat Özdemir’i istifaya davet etti.

Konuyla ilgili kulübün yaptığı açıklamada, “Türkiye Futbol Federasyonu tarafından bugün açıklanan ve futbol gerçekleriyle bağdaşmayan takım harcama limitleri, asla kabul edilemez ve uygulanamaz düzeydedir. Kulübümüz ve camiamız, içerisinde bulunduğumuz transfer döneminde bu kabul edilemez saçmalığa karşı her türlü hak arayış mücadelesini sonuna kadar verecektir. Bu hesaplama manevraları, kulübümüz adına olumlu bir tablo oluşturmamakla beraber; bu adımların tamamen talimatın gerçek dışı hesaplama yöntemlerini gizlemeye yönelik olduğu intibasını uyandırmaktadır” denildi.

Verilen limitle Fenerbahçe’nin transfer yapması neredeyse imkânsız hale geliyor. Hatırlanacağı üzere sarı-lacivertli ekip, yüksek borç yüküne çare olarak gösterilen Türkiye Bankalar Birliği (TBB) anlaşmasını; Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor’un aksine imzalamamıştı.

Konuyla ilgili konuşan Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ise şu ifadeleri kullanmıştı:

‘5 SENEDE ÇÖKECEK BİR MODEL’

“Anapara ödemeyenlerin harcama limitleri yüksek çıkabiliyor. Üç büyük rakibimiz yeniden yapılandırma yaptığı için yüksek çıkabiliyor. Biz yapamadığımız için, yapmadığımız için değil; Bankalar Birliği ile yapamayacağımız için ilk başta açıklanan rakamlar istediğimiz seviyede değildi. Ama bu model olacaksa 5. senede kesin çökecek. Çünkü eksi harcama limiti diye bir şey olmaz. Yeniden yapılandırmada bir tişörtün herkes tarafından giyilmesi bekleniyor. Fenerbahçe Spor Kulübü en çok borç sıkıntısı çeken kulüp. Gelirlerimiz, ödeme gücümüz farkı. Ödeme yükümlülüğünde olduğumuz miktarlar da farklı. Diğer kulüpler için de benzer şeyler geçerli. Belki bir kulübün bizden çok daha az borcu var ama çok daha fazla geliri var. Aynı bedenin herkese uyması mümkün değil.”

Spor dünyasından birçok isim de harcama limitinin ve Bankalar Birliği’yle yapılan anlaşmanın kulüplerin ekonomik anlamda kurtuluşu değil geleceğini tehdit eden bir unsur.

‘RAHAT DEĞİLİZ’

Belirlenen limitlerin ardından açıklamalarda bulunan Beşiktaş Futbol A Takım Sorumlu Yöneticisi Emre Kocadağ, “Tüm hesaplamalarımız yapmıştık ve açıklanana yakın bir rakam bekliyorduk. Ancak çok rahat olduğumuz yönünde yanlış bir algı var. Kesinlikle öyle değil” diye konuştu.