Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Kurucu Başkanı adına 46 yıldır düzenlenen Sedat Simavi Ödülleri’ne bu yıl değer görülen gazeteci, edebiyat, spor ve bilim insanları belli oldu. Gazetecilik dalında ödüle Murat Ağırel layık görüldü. Ağırel ödülü, Yeniçağ gazetesindeki "Uyuşturucu kıskacında Türkiye” başlıklı yazı dizisiyle kazandı. Evrensel gazetesinden Eylem Nazlıer ise övgüye değer bulundu.

TGC 46. Sedat Simavi Ödülleri açıklandı: Gazetecilik ödülüne Ağırel layık görüldü

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) 2022 Sedat Simavi Ödülleri’ne değer görülen gazeteci, karikatürist, edebiyat, spor ve bilim insanlarına verilecek ödüller açıklandı.

Prof. Dr. Yasemin Giritli İnceoğlu, gazeteci-yazar Altay Öymen, BirGün Yayın Koordinatörü İbrahim Varlı, Milliyet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Bertan Ağanoğlu, Hürriyet yazarı Sedat Ergin, Evrensel Genel Yayın Koordinatörü Fatih Polat ve Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar’dan oluşan Gazetecilik Seçici Kurulu, gazetecilik dalında ödüle Murat Ağırel’i layık gördü.

Murat Ağırel, Yeniçağ gazetesinde “Uyuşturucu kıskacında Türkiye” başlıklı yazı dizisiyle ödüle 46. Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü’ne değer görüldü.

11 Aralık 1953’de yaşamını yitiren TGC Kurucu Başkanı Sedat Simavi adına 46 yıldan bu yana sürdürülen ödüller; gazetecilik, televizyon, radyo, karikatür, edebiyat, sosyal bilimler, fen bilimleri, sağlık bilimleri ve spor dallarında veriliyor. Ödül Töreni’nin tarihi ve yeri daha sonra paylaşılacak. 2022 Sedat Simavi Ödülleri’ne değer görülen isimler ve eserleri şöyle:

GAZETECİLİK ÖDÜLÜ:

Murat Ağırel

Yeniçağ Gazetesi’nde 1-2-3-4-5-6-7 ve 8 Mayıs 2022 tarihlerinde yayımlanan “Uyuşturucu kıskacında Türkiye” başlıklı yazı dizisi nedeniyle ödüle değer görüldü.

Seçici Kurul ayrıca, Eylem Nazlıer’i Evrensel Gazetesi’nde 16 Ağustos 2022 tarihinde yayımlanan “Yaşadıklarımı dikkate alsalardı Beyza hayatta olabilirdi!: Beyza’nın katili, başka bir çocuğu daha istismar etmiş” başlıklı haberi nedeniyle övgüye değer buldu.

RADYO ÖDÜLÜ:

Seçici Kurul, yarışmaya başvuran eserler içerisinde bu yıl Yönetmelik şartlarına uygun ödüle değer radyo programı olmadığına karar verdi.

Seçici Kurul ayrıca, Didem Karakelle Sayın’ı TRT Radyo 1’de 2 Eylül 2022 tarihinde yayınlanan “Dünya Mirası: Tryo Antik Kenti” adlı programı nedeniyle övgüye değer gördü.

TELEVİZYON ÖDÜLÜ:

Haber:

Yeşim Karacaoğlu – Mehmet Akif Balıkçıoğlu

FOX TV’de Eylül 2022 tarihinde yayınlanan “Kaş Yaparken Göz Çıkardılar” adlı ortak haber programı nedeniyle ödüle değer görüldü.

Seçici Kurul ayrıca, Gülçin Hacıevliyagil Ayçe-Mustafa Kemal Kiruk’u Habertürk TV’de 24 Ağustos 2022 tarihinde yayınlanan “İzmir’de “Az Hasarlı Kiralık” adlı ortak haber programı nedeniyle övgüye değer buldu.

Belgesel:

Şükran Pakkan

GAİN Dijital TV’de 19 Şubat 2022 tarihinde yayınlanan “Çek Çek” adlı belgesel programı nedeniyle ödüle değer görüldü.

KARİKATÜR ÖDÜLÜ:

İ. Bülent Çelik

“Karikatürist”

Seçici Kurul, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti kurullarının adayı olan İ. Bülent Çelik’i karikatür sanatına verdiği emekten dolayı ödüle değer gördü.

EDEBİYAT ÖDÜLÜ:

Selçuk Altun

“Kitap İçin 5” adlı eseriyle ödüle değer bulundu.

SOSYAL BİLİMLER ÖDÜLÜ:

Prof. Dr. Cem Behar

“Kadîm ile Cedîd Arasında - III. Selim Döneminde Bir Mevlevî Şeyhi: Abdülbâki

Nasır Dede’nin Musıki Yazmaları” adlı eseri nedeniyle ödüle değer görüldü.

FEN BİLİMLERİ ÖDÜLÜ:

Prof. Dr. Emrah Özensoy

“Yakın-Alan Nano-Infrared Spektroskopisi ile Katalitik Kükürt Zehirlenmesinin Moleküler

Patikalarının Nanometre Ölçeğinde Belirlenmesi” başlıklı çalışmasıyla ödüle değer görüldü.

Seçici Kurul ayrıca, Prof. Dr. Seda Keskin Avcı-Gökhan Önder Aksu-Dr. Öğr. Üyesi

İlknur Eruçar Fındıkçı-Dr. Zeynep Pınar Haşlak’ın “Yapısal Yönlendirmeli Hesaplamalı

Tarama Metodunu Kullanarak CO2 Yakalama ve H2 Saflaştırma için Kovalent Organik Yapılı Malzemelerin Keşfinin Hızlandırılması” başlıklı ortak eserini övgüye değer buldu.

SAĞLIK BİLİMLERİ ÖDÜLÜ:

Dr. Arif Engin Çetin

“Hücre Büyümesini Ölçmek için Kırılma İndisi Algılama Platformu” başlıklı çalışması nedeniyle ödüle değer görüldü.

Seçici Kurul ayrıca, Prof. Dr. Fatma Alibaz Öner’i “Femoral Ven Duvar Kalınlığı Ölçümü: Behçet Hastalığı için Yeni Bir Tanısal Test” başlıklı çalışması nedeniyle övgüye değer buldu.

SPOR ÖDÜLÜ:

Kadın Milli Boks Takımı

“Dünya Şampiyonu” olması nedeniyle ödüle değer görüldü.