Gazeteci Nuh Köklü için öldürülüşünün 7’nci yılında bir anma mesajı yayınlayan TGC, “Hiç unutmadığımız Nuh Köklü’yü ölümünün yedinci yılında da sevgi ve özlemle anıyoruz. Siyasetçilerin gazetecileri hedef gösteren söylemlerinin bittiği, cezaevindeki gazetecilerin özgür kaldığı, gazetecilerin evlerinin, iş yerlerinin önünde saldırıya uğramadığı bir ülkede gazetecilik yapma umudumuzu korumaya devam ediyoruz” dedi.

TGC’den Nuh Köklü için mesaj: Sevgi ve özlemle anıyoruz

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu, 7 yıl önce bıçaklı bir saldırıyla öldürülen gazeteci Nuh Köklü için anma mesajı yayınladı.

Türkiye'de öldürülen 65'inci gazeteci olan Nuh Köklü için yayınlanan anma mesajında, Köklü’nün, dükkanının camına kar topu isabet etmesini bahane neden bir esnaf tarafından öldürüldüğü hatırlatılarak, “Hiç unutmadığımız Nuh Köklü’yü ölümünün yedinci yılında da sevgi ve özlemle anıyoruz. Siyasetçilerin gazetecileri hedef gösteren söylemlerinin bittiği, cezaevindeki gazetecilerin özgür kaldığı, gazetecilerin evlerinin, iş yerlerinin önünde saldırıya uğramadığı bir ülkede gazetecilik yapma umudumuzu korumaya devam ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

TGC tarafından Nuh Köklü için yayınlanan mesaj şu şekilde:

“Uzun yıllardır siyasetçilerin halkı ayrıştıran birbirinden nefret ettirmeye yönelik söylemleri yurttaşlarımızı kutuplara ayırıyor. Demokrasinin yeşermesini engelleyen bu gergin korku iklimi nedeniyle gazeteciliğin meslek olarak yapılması giderek zorlaşıyor. Nefret söyleminin hakim olduğu ülkemizde başarıyla hem gazetecilik hem de sendikacılık yapan değerli meslektaşımız Nuh Köklü’yü 17 Şubat 2015 yılında bıçaklı bir saldırıyla kaybettik. Nuh Köklü dükkanının camına kar topu atıldığı gerekçesiyle bir esnafın kendini devlet gücünün yerine koyması nedeniyle öldürüldü. Nuh Köklü’nün ismini ve fotoğrafını TGC’nin Basın Müzesi’nin Öldürülen Gazeteciler Galerisi’ne koymak bizim için bir görevdi. Faili meçhul gazeteci cinayetlerinin arasında Nuh Köklü cinayeti basın tarihine kar topu cinayeti olarak geçti. Hiç unutmadığımız Nuh Köklü’yü ölümünün yedinci yılında da sevgi ve özlemle anıyoruz. Siyasetçilerin gazetecileri hedef gösteren söylemlerinin bittiği, cezaevindeki gazetecilerin özgür kaldığı, gazetecilerin evlerinin, iş yerlerinin önünde saldırıya uğramadığı bir ülkede gazetecilik yapma umudumuzu korumaya devam ediyoruz. Siyasetçilere de demokrasiyi geliştirmeye, barışı ve kardeşliği sağlayacak adımlar atılması için çağrı yapmayı sürdürüyoruz.”

NUH KÖKLÜ KİMDİR?

1968 yılında Ankara’da doğdu. Liseyi Ankara’da Mamak Lisesi’nde okudu. İstanbul Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu Radyo ve Televizyon Bölümü’nü bitirdi. Mesleğe, İstanbul Life dergisinde editör olarak başladı. Aynı dergide haber müdürlüğü görevini üstlendi. Nokta ve Express dergilerinde çalıştı.

BirGün gazetesinin kuruluşunda görev aldı. Bianet haber sitesinde editörlük yaptı. Açık Radyo’da “Bir şey daha var” programını hazırladı. 2003 yılında Latin Amerika’ya gitti. Bir yıl boyunca Arjantin, Peru ve Uruguay’da yaşadı. Yurt dışında bulunduğu sürede Bianet’e haberler göndermeye devam etti.

Türkiye’ye döndüğünde Sabah gazetesinde çalıştı. Radikal 2’de yazılar yazdı. 2009 yılında ATV-Sabah grubundaki grev nedeniyle işten çıkartıldı. O dönem Türkiye Gazeteciler Sendikası işyeri temsilcisiydi. Daha sonra 2010-2014 yılları arasında NTV’de program editörü olarak çalıştı. Kadro daraltılması gerekçesiyle NTV’deki işinden çıkarıldı.

Gazetecilik dışında başka iş yapmadı. Yaşamı boyunca mesleğini sürdürmek için mücadele verdi. Öldürüldüğünde 47 yaşındaydı. İsmi Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Öldürülen Gazeteciler Listesine eklendi. Fotoğrafı, TGC Basın Müzesi’ndeki Öldürülen Gazeteciler Galerisi’ne 7 Ağustos 2015'te düzenlenen bir törenle asıldı.