Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), 2022-2023 Basın Özgürlüğü Raporu'nu 3 Mayıs Dünya Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde yayımladı. Rapora göre son bir senede 32 gazeteci tutuklanırken 96 gazeteci fiziksel saldırıya uğradı.

Kaynak: Haber Merkezi
TGS'den basın özgürlüğü raporu: 1 yılda 32 gazeteci tutuklandı, 96 gazeteci fiziksel saldırıya uğradı

HABER MERKEZİ

TGS'nin hazırladığı 2022-2023 Basın Özgürlüğü Raporu, Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde yayımlandı. Raporda son bir yılda 32 gazetecinin tutuklandığı, 96 gazetecinin fiziksel saldırıya uğradığı, 43 gazetecinin sözlü olarak tehdit edildiği yazıldı. 

Ülkü Şahin ve İlyas Coşkun tarafından kaleme alınan TGS raporunda gazetecilere ve gazetelere uygulanan baskılara ilişkin şu veriler yer aldı:

  • 96 gazeteci fiziksel saldırıya uğradı.
  • 43 gazeteci sözlü olarak tehdit edildi.
  • 32 gazeteci tutuklandı.
  • 3 Mayıs 2023 tarihi itibarıyla 47 gazeteci gazetecilik faaliyeti nedeniyle cezaevinde.
  • Tutuklu gazetecilerin yüzde 80’i ‘Silahlı Örgüt Üyeliği Suçu’ ile suçlanıyor.
  • 4.148 habere ve 46 haber sitesine erişimin engellenmesine karar verildi.
  • 682 haberin tamamı veya bir bölümünün içerikten çıkarılmasına karar verildi.

Raporda, TGS'nin toplam 15 farklı işletmede yetkili olduğu bilgisi paylaşılırken sendika karşıtı tutum takınan ve çalışanlarının haklarını görmezden gelen basın kuruluşlarına yönelik sendikanın girişimlerine de yer verildi. 

RTÜK MÜDAHALELERİ

RTÜK'ün televizyon haberciliğine karşı müdahaleleri de raporda aktarıldı. Rapora göre basın yayın kuruluşlarına 58 ayrı idari para cezası kararı çıktı ve toplam 13 milyon 703 bin TL idari para cezası kesildi.

BİK'İN VERMEDİĞİ RESMÎ İLANLAR

Raporda, özellikle 2018 sonrasında Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından BirGün, Cumhuriyet, Evrensel ve Sözcü gazetelerine haber dilleri gerekçe gösterilerek ciddi miktarda resmî ilan ve reklam kesme cezası uygulandığı da aktarıldı.

Gazetecilik faaliyeti yürüten kurumlardaki kayıtlı çalışan sayısının yıllara göre değişimi hakkında ise şu tablo paylaşıldı:

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.