İngiliz The Guardian gazetesi, kurucularının kölelik bağlantıları nedeniyle okurlarından özür diledi. Yapılan açıklamada, “Özür dilemek ve gerçekleri şeffaf bir şekilde paylaşmak, Guardian’ın kölelikle tarihsel bağlarını ele almanın yalnızca ilk adımı” ifadeleri yer aldı.

The Guardian gazetesinden "kölelik" özrü
Fotoğraf: AA

Britanya’da yayımlanan prestijli The Guardian gazetesi, kurucularının transatlantik kölelikte oynadıkları rolden dolayı özür diledi.

Gazetenin 19'uncu yüzyılın başlarında kurulumuyla ilgili 2 yıldan fazla süren "akademik inceleme", ana kurucu John Edward Taylor ve mali destekçilerinin çoğunun kölelikle bağlantıları olduğunu ortaya koydu.

The Guardian'da yer alan habere göre; Hull ve Nottingham üniversitelerinden araştırmacılar, bir gazeteci ve pamuk tüccarı olan Taylor'un ve onun 11 finansal destekçisinden en az 9'unun, özellikle tekstil endüstrisi aracılığıyla kölelik bağlantıları olduğunu keşfetti.

Taylor'un ortaklarının ve ticaret şirketinin Amerika'daki köleleştirilmiş insanlar tarafından üretilen çok miktarda ham pamuğu ithal ettiği raporlandı.

Gazetenin erken dönem finansörlerinden George Philips'in de şeker ve diğer tarım ürünlerini elde etmek için köle iş gücünü kullandığı bilgisi verildi.

Medya grubunun sahibi olan Scott Trust şirketinin yöneticisi Ole Jacob Sunde, "Scott Trust, John Edward Taylor ve destekçilerinin pamuk ticaretinde oynadıkları rol için çok üzgün." ifadesini kullandı.

Sunde ayrıca, "Özür dilemenin ve bu gerçekleri şeffaf bir şekilde paylaşmanın, Guardian'ın kölelikle tarihsel bağlarını ele almanın yalnızca ilk adımı olduğunun farkındayız." açıklamasını yaptı.

Scott Trust şirketi, "onarıcı adalet" planı kapsamında 10 milyon sterlinlik (12.3 milyon dolar) yatırım yapmayı planlıyor.