Hiçbir bilimkurgu hikâyesi tek kahramana bağlı sürdürülemez. The Nexus için bir akıl hocasına, bir çırağa, tabii ki kuvvetli bir düşmana ve belki bir de mutlak kötülüğü temsil eden bir güce ihtiyacımız olacaktır.

The Nexus: Yapay Zeka ve Bilim-Kurgu Yaratımı

Prof. Dr. Doğan Kökdemir*

kokdemir@baskent.edu.tr

Twitter: @dkokdemir

GPT (Generative Pre-training Transformer) OpenAI tarafından geliştirilen ve insan benzeri metinler üretmek için bir transformatör sinir ağı mimarisi kullanan bir dil modelidir. Model, kitaplar veya makaleler gibi büyük bir metin veri kümesi üzerinde eğitilir ve tutarlı ve insan yazısına çok benzeyen yeni metinler üretebilir. ChatGPT ise konuşma bağlamında metin üretmek için özel olarak tasarlanmış bir GPT çeşididir.


Bu yazı, ChatGPT ve Midjourney kullanarak “yaratılan” bir bilimkurgu eserle ilgili. Eserin isminden, içindeki karakterlere kadar çok az yerde insan müdahalesi var ve olan müdahaleler sadece yönlendirme şeklinde (bu çalışmanın İngilizce olarak yazılmış daha uzun haline https://osf.io/38sp5 adresinden ulaşabilirsiniz; burada sadece bilimkurgu hikâyesinin yaratım süreci hakkında birkaç örnek verilecek).

The Nexus’un Yaratımı

ChatGPT’den Marvel ya da DC’nin eserlerine benzeyen bir süperkahraman yaratması istendi. Ona verilen tek kural bu süperkahramanın genç bir kadın olmasıydı. Farklı alternatifler içerisinde The Nexus, diğerlerinden daha renkli bir karakter olarak dikkati çekti: The Nexus, farklı boyutlar ve alternatif gerçeklikler arasında seyahat etme yeteneğine sahip, Dünya’nın birden fazla versiyonuyla etkileşime girebilen, bunların korunmasına yardımcı olan ve diğer boyutlardan kaynaklanan tehditlerle yüzleşen ana karakterimiz olarak tanımlandı.

Bir süperkahramanı görselleştirmek, işin en keyifli kısmı. Her iki uygulama, ChatGPT ve Midjourney, bize kendi kullanım alanlarına uygun olarak yardımcı olma potansiyeline sahip. Öncelikle, ChatGPT’ye yukarıda amacından kısaca bahsettiğimiz kahramanızın, The Nexus’un, fiziksel özelliklerinin ne olabileceği ilgili bir soru yöneltip, ondan fiziksel bir tarif istedim. Verdiği fiziksel özellikler (saç rengi, dövmesi, gözlerinin yapısı, vb.) biraz daha kullanıcının (yani benim) eklemeleriyle şu hali aldı: “33 yaşında çekici bir kadın portresi. Narin ve kadınsı bir yapıya sahip. Kısa, kırpılmış saçları pratik ve işlevsel bir şekilde şekillendirilmiş (pixie kesim) ve keskin, köşeli yüz hatlarına ve sert, saçma sapan bir tavra sahip olabilir. Sol kolunda Kelt düğümü dövmesi var. Gal Gadot’a benzer bir yüzü var. Guillermo del Toro’nun tarzı...”

the-nexus-yapay-zeka-ve-bilim-kurgu-yaratimi-1113887-1.



Yukarıdaki giriş metninin (prompt) devamında teknik detaylar var. Burada tamamen kişisel bir tercih olarak, kullanılan fotoğraf makinesi (örn., Nikon D90), kullanılan lens (örn., 85mm 1.4) ve diğer ayrıntıları (ISO, f değeri, ışık düzeyi,...vb.) belirtiliyor. Yaş, cinsiyet, saç tipi, dövme ve tercih edilen sinematik stil giriş metninde verilmiştir. Ancak, Midjourney, metinde istediklerinizi birebir almanızı garanti etmiyor. Örnekte göreceğiniz gibi, dövme sol kolunda değil boynundaydı (sol kolunu hiç göremiyoruz). Ancak birçok alternatif görsel arasından bu görsel en azından benim aklımdaki görsele çok benziyordu. Metinde gördüğünüz “Gal Gadot” ve “Guillermo del Toro” isimleri ise tamamen ChatGPT’nin önerilerinden seçildi. Böyle bir kahramanı sinemada kim oynar ve filmi kim yönetir sorularına verdiği cevaplardan birisi alındı. Örneğin, The Nexus’u oynamaya aday diğer oyuncular için Brie Larson ve Elizabeth Olsen isimleri de Midjourney tarafından önerildi. Yönetmenlik için değer adaylar ise Joss Whedon ve James Gunn.
The Nexus, bir sinema filmi değil de çizgi roman olsaydı ne olurdu sorusunun yanıtını da yukarıdaki grafikte görebilirsiniz. Midjourney, The Nexus için dört öneride bulundu (bu önerilerin sayısını artırmak mümkün). Burada da çizgi roman dünyası açısından önemli bir ismin Humberto Ramos’un stilinin örnek olarak seçildiğini söylememde fayda var.

Hiçbir bilimkurgu hikâyesi tek bir kahramana bağlı sürdürülemez. The Nexus için bir akıl hocasına, bir çırağa, tabii ki kuvvetli bir düşmana ve belki bir de mutlak kötülüğü temsil eden bir güce ihtiyacımız olacaktır. Tek bir soru ya da girdi ile olmasa da farklı denemeler ve yönlendirmeler sonucunda The Nexus’a eşlik eden isimler ve özellikler ChatGPT tarafından yaratıldı:

İsimler ve özellikler

“Hikaye, farklı boyutlar ve alternatif gerçeklikler arasında seyahat edebilen güçlü ve yetenekli bir kadın kahraman olan The Nexus ile başlıyor. Nexus, akıl hocası Hanry Harris’in kaybı gibi kişisel bir trajedinin etkisiyle çoklu evreni çeşitli tehditlerden korumak için harekete geçer. Bir gün, Nexus yeni bir düşmanla yüzleşmeye çağrılır: Boyutlar arası yarıklar yaratma ve kontrol etme yeteneğine sahip kötü bir erkek karakter olan The Rift. Rift çoklu evreni fethetmeye ve kontrol etmeye kararlıdır ve Nexus’u planlarının önünde zorlu bir engel olarak görmektedir... Rift’in kendine ait güçlü bir akıl hocası vardır: Başka bir boyuttan gelen acımasız ve hırslı bir varlık olan The Conqueror... The Nexus’un da kendisine yardımcı olan bir çırağı ortaya çıkar, The Catalyst.”

Yukarıdaki paragrafta ismi geçen her bir kahramanın fiziksel özellikleri, motivasyonu, zayıf ve güçlü yönleri ChatGPT ile yaratıldı. Bu açıdan ChatGPT’nin önerilerinin hem rasyonel hem de yaratıcılık anlamında bizi hayrete düşürebileceğini söylemeden geçemeyeceğim. Midjourney ise bu özellikleri görselleştirirken gerçekten çok iyi sonuçlar veriyor. Bu isimlerin tamamına ait görselleri ve kullanılan tanımları https://osf.io/38sp5 görebilirsiniz.

*Başkent Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü