‘Dünyanın kendi başına milyarder olan en genç kadını’ olarak şöhret kazanan Theranos şirketinin kurucusu Elizabeth Holmes, hakkındaki 4 dolandırıcılık ithamından suçlu bulundu.

Theranos’un kurucusu Elizabeth Holmes, dolandırıcılıktan suçlu bulundu

Parmak ucundan alınan bir damla kanla hastalıkları tespit eden test kitini geliştirerek devrim yaptığı iddia edilen ve Forbes dergisi tarafından ‘dünyanın kendi başına milyarder olan en genç kadını’ olarak nitelendirilen Theranos şirketinin kurucusu Elizabeth Holmes, hakkındaki 11 dolandırıcılık ithamının 4'ünden suçlu bulundu. Holmes’ün her bir suçlama için 20 yıl hapsi talep ediliyor.

Bazı çevrelerin “Bir sonraki Steve Jobs” dediği 37 yaşındaki Holmes, savunmasında, Theranos'un faaliyetlerindeki hataları kabul etti ancak hastaları ya da yatırımcıları asla bilerek dolandırmadığını öne sürdü.

Mahkeme jürisi, 11 farklı itham içinde Holmes'ü, ‘yatırımcıları dolandırmak için komplo kurmak’ suçunun da arasında bulunduğu 4 farklı ithamdan suçlu buldu.

9 milyar dolar değer biçilen şirketi 2018 yılında resmen kapanan Holmes, cezası onaylanırsa 20 yıla kadar hapis cezası alabilir. ABD basınında yer alan haberlerde, Holmes’ün, daha önce mahkumiyeti olmaması nedeniyle en yüksek cezayı alma olasılığının düşük olduğu belirtildi.

ABD’nin ileri teknoloji merkezi Silkon Vadisi’ndeki meşhur simalarından biri olan Holmes, 19 yaşında üniversite öğrenimini yarıda bıraktıktan sonra, medya devi Rupert Murdoch ve teknoloji devi Larry Ellison gibi milyarderlerden 900 milyon dolarlık kaynak bulmuştu.