AKP’li eski Bakan Cenap Aşçı’nın kayyum olarak atandığı THK, BirGün’ün gündeme getirdiği yangın söndürme uçağı pilotlarının işten atılmasını skandalını doğruladı. THK’den yapılan açıklamada, pilotların yıllık maliyetinin 11 milyon TL olduğu belirtildi. THK’nin eski Merkez Denetleme Kurulu Başkanı Bayram Duman ise THK’nin açıklamasına tepki göstererek, “Yıllardır başarıdan başarıya koşan uçaklarımız siz göreve geldiğinizden beri ihalelere alınmıyor” dedi.

THK, söndürme uçağı pilotlarını işten attığını doğruladı: Yıllık maliyetleri yaklaşık 11 milyon TL’ydi

Haber Merkezi

Kayyum yönetimindeki Türk Hava Kurumu (THK), BirGün’ün 1 Temmuz’da “THK uçakları çürütülüyor” başlığıyla gündeme getirdiği, “THK’ye ait tüm yangın söndürme uçağı pilotlarının ve teknisyenlerinin işten çıkarılması” skandalına ilişkin bir açıklama yaptı.

İtiraf niteliğine ifadelerin yer aldığı açıklamada, pilotların işten atıldığı doğrulanarak, "Haberde yer alan uçak pilotlarının işten atıldığı ibaresi bir kısım eski yöneticinin kendi zihniyetlerinin tezahürü olup; herhangi bir faaliyet yahut alınmış bir ihale kapsamında görevli olmayan ve yıllık maliyetleri yaklaşık 11 milyon lira olan pilotların görevlerine devam etmesi gerektiği de ancak bu zihniyetle savunulabilecek bir tezdir. Kayyum heyeti göreve başladığında yaklaşık rakamlarla 1,5 milyar lira kredi ve 200 milyon lira vergi-SGK borcu olan kurumda ziyan edilecek tek kuruşa dahi tahammül kalmadığını açıklamaya lüzum yoktur. Kayyum Heyeti israf düzeninin sebep olduğu sıkıntıları gidermek üzere görevlendirilmiştir" denildi.

BAŞARIDAN BAŞARIYA KOŞAN UÇAKLARDI

THK’nin eski Merkez Denetleme Kurulu Başkanı Bayram Duman da THK’nin açıklamasına karşı bir açıklama yaptı. İki yıldır THK’nin kayyum heyetine tarafından yönetildiğine dikkat çeken Duman, “Bu iki koca yılda kurumun hiçbir gelirini artırmadığınız gibi giderlerini artırdınız. Şubeleri çok mağdur ettiniz. Yangın uçaklarımız siz göreve geldiğinizden bu yana Tarım ve Orman Bakanlığı ihalelerine alınmıyor. Yıllardır başarıdan başarıya koşan uçaklarımızın su taşıma kapasitesi 4 bin 900 litre iken Orman Bakanlığı ihaleye 5 bin litre üzerinden çıkarak 100 litre yüzünden uçaklarımızı ihale dışı bıraktı ve siz ne yaptınız?” dedi.

thk-sondurme-ucagi-pilotlarini-isten-attigini-dogruladi-yillik-maliyetleri-yaklasik-11-milyon-tl-ydi-895907-1.
Fotoğraf: Eski THK Merkez Denetleme Kurulu Başkanı Bayram Duman

ŞUBELERİN TÜM GELİRLERİNE EL KOYDUNUZ

“Milli servet durumundaki bu uçakların, uçmasalar bile zamana bağlı değişmesi gereken parçaları ve dolayısıyla giderleri vardır. Bunlarla ilgileniyor musunuz?” diye de sorun Duman şunları sıraladı:

-Kendi uçaklarımız ile almadığınız ihaleyi bir özel şirketle ortaklaşa ve yine THK’nin ülkemizde başka kimsede bulunmayan imkanlarını kullanarak Rus uçakları için aldığınız konuşuluyor. Bu vahim haber doğru mudur? Kendi uçaklarımıza ıskartaya ayırıp neden böyle bir şey yaptınız? Milletin kurban derisi bağışlarıyla satın alınan bu milli servete yazık değil mi?

-Şubelerin giderlerini göreve geldiğinizden bu tarafa ödüyor musunuz? Elektrik, su, doğalgaz, telefon ve internet giderleri şubelerin tüm gelirlerine el koyduğunuz halde ödenmeden faiz ile elektriği, suyu, doğalgazı kesilerek çığ gibi büyüyor, farkında mısınız?

-Kurumun hukuk servisinde birçok nitelikli avukattan istihdam edilmesine rağmen neden dışarıdan avukat görevlendirdiniz? Bu görevlendirmeler karşılığı kurumun kıt kaynaklarından kaç lira ödüyorsunuz?

KAYYUM AKP’Lİ ESKİ BAKAN

THK, Türkiye'de havacılık sanayisini kurmak; askerî, sivil, sportif ve turistik havacılığın gelişmesini sağlamak için 16 Şubat 1925'te Mustafa Kemal Atatürk tarafından kuruldu. Geçtiğimiz yıllarda yolsuzluk iddiaları ile gündeme kuruma, 2019 yılının Ekim ayında Cenap Aşçı, Adnan Zengin ve Abdullah Kaya’dan oluşan üç kişilik kayyum heyeti atandı. Kayyum Heyeti Başkanı Cenap Aşçı ise 63’üncü AKP Hükümeti’nde Gümrük ve Ticaret Bakanı olarak görev yapmıştı.