Türkiye’nin güneyinde orman yangınları 9. gününe girdi. İktidar, Türk Hava Kurumu’nun yangın söndürme uçakları üzerinden eleştiriliyor. Söz konusu uçaklar 4 milyon dolarlık bakım-onarım masrafı yüzünden depoda çürütülürken Somali’ye 30 milyon dolarlık hibe yapılması büyük tepki çekti.

THK uçakları 4 milyon dolar için çürütülürken Somali’ye 30 milyon dolar hibeye tepki yağdı

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile Somali'ye 30 milyon dolar hibe verilmesine karar verildi. Karar Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayınladı.

Kararın yayımlanması ardından sosyal medyadan tepki yağdı.

Twitter’da 10:30 itibariyle Türkiye’nin en çok konuşulan ikinci konu başlığını “Somali’ye 30” ve 9. konu başlığını “Resmi Gazete’de” ifadeleri oluşturuyor.

Sosyal medya kullanıcıları ve siyasiler, Türkiye’nin güneyinde süren ve 9. gününe giren yangınlar üzerinden eleştiriyor.

YANGIN SÖNDÜRME FİLOSU İÇİN NELER YAPILIRDI?

Türk Hava Kurumu’nun Canadair CL-215 tipi 9 yangın söndürme uçağı, yapılan açıklamalara göre 4 milyon dolarlık bakım-onarım maliyeti için Ankara’da bekletiliyor.

Şu anda üretimi bulunmayan CL-215 yangın uçakları, piyasada 4-6 milyon dolar civarında satılıyor.

Bir üst modeli olan Canadair CL-415 tipi yangın söndürme uçaklarının fiyatı ise 30-35 milyon dolar düzeyinde. Yine Rusya’dan gönderilen 12 ton su alma kapasiteli Beriev Be-200 yangın söndürme uçakları da 30-35 milyon dolar maliyete sahip.

Türkiye’nin Somali’ye hibe ettiği miktar ile THK uçakları defalarca tamir edilebilirken aynı uçaklardan 5-7 adet alınabiliyor. CL-415 veya BE-200 tipi uçaklardan ise bir adet edinilebiliyor.

Sosyal medya kullanıcılarının ve siyasilerin, Türkiye’de yangınlar devam ederken Somali’ye 30 milyon dolarlık hibe kararı verilmesi tepkilerinden bazıları şöyle: