Varlık Fonu bünyesinde bulunan Türk Hava Yolları ve Rusya’ya kiralanan uçaklar hakkındaki sorular, hem Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay hem de Hazine ve Maliye Bakanı Nebati tarafından, “Muhatap biz değiliz” denilerek yanıtsız bırakıldı.

THY soruları sahipsiz kaldı
Fotoğraf: Depophotos

Hüseyin ŞİMŞEK

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişin ardından denetim alanı daralan TBMM’de milletvekillerinin bakanlara soruları çoğunlukla yanıtsız kalıyor. Son olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati de aynı tarifeyi uygulayarak kendilerine yöneltilen soruları yanıtlamadı.

CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu yazılı soru önergesinde, Milas-Bodrum Havalimanı ve Dalaman Havalimanı’nın durumunu gündeme getirdi.

Yaz sezonunda yurtiçi uçuş sayıları artarken 1 Kasım itibarıyla kış dönemi diye adlandırılan sezonda uçuş sayılarının ciddi şekilde azaldığını bildiren Özcan, “Geniş bir bölgenin ulaşım ihtiyacını karşılayan bu havalimanlarının, yurtiçi azalan seferleri hakkında Muğla başta olmak üzere çevre illerde yaşayan vatandaşlar ve turistler azalan sefer sayıları konusunda yoğun şikayetlerimizi tarafımıza iletmektedir” dedi.

Özcan önergesinde, “Bu bölgede azalan sefer sayıları sebebiyle mağdur olan vatandaşlarımız başta olmak üzere, havalimanlarının hizmet verdiği coğrafyanın turistik açıdan çok önemli olduğu ayrıca diğer kentlerde yaşayan birçok vatandaşın bölgede gayrimenkulü olduğu ve bu sebeple ulaşımın kolay ve sık olmasını bir talep olarak göz önünde bulundurarak bu iki havalimanında neden yurt içi sefer sayıları azaltılmaktadır” sorusuna yer verdi.

RUSYA’YA KAÇ UÇAK KİRALANDI?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi ise Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’ye Varlık Fonu bünyesindeki “Türk Hava Yolları” sorularını yöneltti. Tüm ülkelerde yaz sezonunda uçuş sayıları artarken Türkiye’de özellikle yaz aylarında uçuş sayılarının ciddi oranda azaldığını kaydeden İlgezdi, “THY’nin toplam kaç uçağı vardır? Bu uçakların kaçı 2022 yılında başka hava yollarına kiralanmıştır? 2022’de kiralanan uçakların kaçı Rusya’ya kiralanmıştır? Turizm sezonunda yurttaşlarımızın ve turistlerin azalan seferler yüzünden mağdur olmaları önemli değil midir? Sefer azlığı nedeniyle turizm gelirlerinin düşmesi önemli değil midir?” sorularını yöneltti.

Hem Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay hem de Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, her iki önergeyi de yanıtlamadı.