THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı'dan mali durum açıklaması

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, İstanbul’da basın mensuplarıyla bir araya geldiği toplantıda şirketin mali durumuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Aycı, Amerikan Boeing firmasının 737 Max 8 ve 9 tipi yolcu uçaklarının uçuşlarına ara vermesinin THY'yi olumsuz etkilediğini belirterek, "2019'da bu yüzden yüzde 7 yerine yüzde 4 büyüyeceğiz, toplamda da 80 milyon yerine 76 milyon yolcu taşıyacağız yani büyüme hedefimizden 4 milyon yolcu kaybetmiş oluyoruz" şeklinde konuştu.

24 UÇAĞIN YERDE OLMASI MORAL BOZUCU

Boeing firmasının 737 Max 8 ve 9 tipi yolcu uçaklarının önceki yıl yaşanan yazılım sorunu nedeniyle uçuşlarına ara vermesi, filosunda bu uçaklardan 24 adet bulunduran Türk Hava Yolları'nı da olumsuz etkiledi

Aycı, Amerikan Boeing firmasının 737 Max tipi uçaklarına getirilen uçuş yasağı sonrası THY'nin B ve C planlarını hazırladığını anlattı ve konu ile ilgili olarak şunları aktardı:

"THY’nin 24 adet Max tipi uçaği bulunuyor. Boeing firması da dünya genelinde bu konuda bir kriz yaşıyor. Hatta şirket başkanı bu yüzden görevden alındı. 24 uçağımın her gün yerde durması beni mutsuz ediyor. Bu uçakları biz uçması için aldık. Taksitlerini de düzenli olarak ödemeye devam ediyoruz. Boeing ile müzakerelerimiz sürüyor. Sözleşmelerden kaynaklı haklarımız için görüşüyoruz. Bizler kadar onlar da bu konudan rahatsız."

'THOMAS COOK'UN UÇAKLARINA BAKIYORUZ'

Boeing’in önemli bir iş ortağımız olarak yoluna devam etmesini isteriz. Onaylar verilmeden bu uçaklar uçamayacağı için biz de tüm dünya gibi Boeing'in kararını bekliyoruz. Yine de B ve C planlarımız var. Her an bunları yürürlüğe koyabiliriz. Filomuzda bu nedenden ötürü bir açık yaşamak istemeyiz. Thomas Cook’in yerdeki uçakları dahil yeni alternatifleri de değerlendiriyoruz. Temennimiz artık Boeing’in bu meseleyi bir an önce çözmesi. Bu uçakların her gün bize zarar yazması ve belirsizlik kötü bir durum. Bu işten sadece maddi kayıp yaşamıyoruz, moralimizi de bozuyor.

'HEDEFİMİZ 4 MİLYON YOLCU SAPTI'

2020'de Boeing firmasından teslim alacakları 25 Max tipi uçak daha olduğunu belirten Aycı, "Filosunda neredeyse toplamda 50 uçağın yerde olması bir şirketi elbette olumsuz etkiler. Boeing'in 737-8 Max uçaklarının uçamaması nedeniyle 2019'da yüzde 7 yerine yüzde 4 büyüyeceğiz, Yani büyümemüz 3 puan aşağıda kalacak. Ayrıca 80 milyon yerine 76 milyon yolcu taşıyacağız yani 4 milyon yolcu kaybetmiş oluyoruz, gelirimizi de bu yüzden 14 milyar dolardan 13,4 milyar dolara çektik burada da 600 milyon dolar gelir kaybı var. Buna rağmen 200 milyon dolar da tasarruf ederek, taşınma maliyeti yaşadığımız en zorlu yılı da karla bitirmeyi planlıyoruz" dedi.