Tıbbi malzeme temininde yaşanan sorunları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e soran CHP'li Burhanettin Bulut, “Son 2 yılda kaç tıbbi cihaz firması iflas etmiştir?” diye sordu.

Tıbbi malzeme teminindeki sorunlar Bakan Bilgin'e soruldu: Son 2 yılda kaç tıbbi cihaz firması iflas etmiştir?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, ilaç sıkıntısının ardından tıbbi malzeme temininde yaşanan sorunlarla ilgili olarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e, “Son 2 yılda kaç tıbbi cihaz firması iflas etmiştir?” sorusunu yöneltti.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, sağlık alanında ilaç krizinin ardından, hastalar için hayati öneme sahip tıbbi malzeme temininde yaşanan sorunları TBMM gündemine taşıdı. Kamu ve üniversite hastanelerinde tıbbi malzeme sorunu olduğundan acil veya normal birçok ameliyatın yapılamadığını kaydeden Bulut, mağduriyetin daha da büyümeden bir an önce çözülmesi için çağrı yaptı.

Bulut; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yanıtlanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na yazılı soru önergesi verdi. Bulut, önergesinde; kamu hastanelerinin tıbbi cihaz sektörüne borcunun 10 milyar liraya ulaştığını kaydederek, şunları belirtti:

“Yaklaşık iki yıldır hak edişlerini alamayan ve maddi olarak dayanacak gücü kalmayan tıbbi cihaz sektörü temsilcilerinin, Sağlık, Hazine ve Maliye bakanlıkları ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bu hafta itibariyle malzeme taleplerini karşılamayacaklar.

'AMELİYATLAR DURDU'

Ödemelerin 60 gün vadeyle yapılması, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyatlarının artırılması, her yıl fiyat güncellemesi talep edilmiştir. İlaç dışı tıbbi malzeme yokluğu nedeniyle beyin ve sinir cerrahi ile ortopedi ameliyatları durmuştur. Özellikle üniversite hastanelerinde ciddi tıbbi malzeme sorunu olduğundan acil veya normal birçok ameliyat yapılamamakta, hastalar özel hastanelere gönderilmektedir. Ortez, protez, kalp pili, balon gibi dışarıdan alınan her türlü malzemenin temininde sorun olduğu belirtilmektedir.”

tibbi-malzeme-teminindeki-sorunlar-bakan-bilgin-e-soruldu-son-2-yilda-kac-tibbi-cihaz-firmasi-iflas-etmistir-953253-1.
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut

Bulut önergesinde, Bakan Bilgin’e şu soruları sordu:

►Kamu ve üniversite hastanelerinin medikal şirketlere ne kadar borcu bulunmaktadır?

►Pandeminin başladığı günden bu yana medikal şirketlere ne kadar ödeme yapılmıştır?

►Medikal şirketlere hak edişlerinin ödenmemesinin gerekçesi nedir?

►Bakanlığınızın sorunun çözümü yolunda herhangi bir girişimi var mıdır?

►Son 2 yılda kaç tıbbi cihaz firması iflas etmiştir?”

ANKA