Meclis Genel Kurulu'nda vekillerin ekonomiye ilişkin sorularını yanıtlayan Ticaret Bakanı Muş, "Bütün dünyada, özellikle pandemi döneminde piyasaya verilen bol likiditeden kaynaklı emtia fiyatlarında bir yükselme söz konusu. Yani küresel enflasyonda ciddi bir yükselme söz konusu. Türkiye de bundan etkileniyor. Ama bu enflasyonun kontrol altına alınması da hükümetin görevidir" dedi.

Ticaret Bakanı: Enflasyonun kontrol altına alınması hükümetin görevidir

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "Bütün dünyada, özellikle pandemi döneminde piyasaya verilen bol likiditeden kaynaklı emtia fiyatlarında bir yükselme söz konusu. Yani küresel enflasyonda ciddi bir yükselme söz konusu. Türkiye de bundan etkileniyor. Ama bu enflasyonun kontrol altına alınması da hükümetin görevidir. Burada hem Merkez Bankası’nın atacağı adımlar hem de hükümetin atacağı adımlar, fiyat istikrarının hem sağlanması hem de enflasyonun kontrol altına alınması için gereken adımlar 2022 yılı içerisinde atılacaktır, atılmaya devam edecektir" dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, 2022 yılı bütçe kanun teklifinin 13. maddesi üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, milletvekillerinin kendisine yönelttiği soruları yanıtladı.

ASGARİ ÜCRET VERGİDEN MUAF OLACAK MI?

Muş, asgari ücretin vergi muaf olup olmayacağına ilişkin bir soru üzerine, “Onunla alakalı bir çalışma vardır. Teknik çalışmayı ben arkadaşlardan temin edeceğim, size göndereceğim” dedi.

'SEÇİMLER 2023 HAZİRAN'DA GERÇEKLEŞECEK'

Erken seçimle ilgili bir soruya Muş, “Ya parlamento 400 oyla alır ya da Cumhurbaşkanı doğrudan götürür. Bununla alakalı Cumhurbaşkanımızın ve hükümetin kanaati net, seçimin 2023 yılında olacağı. Dolayısıyla bu alternatif kapalı olduğuna göre, parlamentonun bir karar alması gerekir. Burada da AKP ve MHP gruplarının yaklaşımı söz konusu. Dolayısıyla seçim 19 ay sonra, 2023 Haziranı’nda gerçekleşecek” yanıtını verdi.

Faiz harcamalarına ilişkin Muş, “Hiçbir ülke, hiçbir hükümet, hiçbir parlamento, daha fazla faiz harcaması yapmayı istemez. Bunları her zaman aşağıya çekmenin yollarını arar. AK Parti iktidara geldiği zaman bunların milli gelire oranı yüzde 14,4 civarındaydı. 2021 itibariyle yüzde 2,7’ye düştü. Bunlar tabii oransal olarak. Miktarsal olarak ölçtüğünüz zaman bir taraftan da ekonominizin büyüklüğü var. Vergi gelirlerine oranladığınız zaman, 85,7 iken şu an yüzde 17’ye düşmüş durumda. Faiz harcamalarının bütçe giderleri içerisindeki payı, iktidara geldiği zaman yüzde 43 iken şu an 2022 yılı bütçesinde öngörülen yüzde 13,7” açıklaması yaptı.

KAMU BORÇLARI VE YÜKSELEN ENFLASYON

Muş, kamu borçları ve yükselen enflasyon rakamlarıyla ilgili de şunları söyledi:

“Borç yüklerine baktığınız zaman, Türkiye’nin IMF bütçe tablosunun verilerine göre; 2021 yılında Türkiye’nin yüzde 36,6 bir borç yükü söz konusu. Gelişmekte olan ekonomilerde yüzde 64,3. Türkiye yüzde 36,6. Gelişmiş ekonomilerin brüt borç stoku yüzde 121,6. Gelişmekte olan ekonomilerin yüzde 64,3. Bütün dünyada, özellikle pandemi döneminde piyasaya verilen bol likiditeden kaynaklı emtia fiyatlarında bir yükselme söz konusu. Yani küresel enflasyonda ciddi bir yükselme söz konusu. Türkiye de bundan etkileniyor. Hiçbir iktidar, hiçbir milletvekili yüksek enflasyondan hazzetmez. Biz de istemeyiz. Ama bu enflasyonun kontrol altına alınması da hükümetin görevidir. Burada hem Merkez Bankası’nın atacağı adımlar hem de hükümetin atacağı adımlar, fiyat istikrarının hem sağlanması hem de enflasyonun kontrol altına alınması için gereken adımlar 2022 yılı içerisinde atılacaktır, atılmaya devam edecektir.”

ANKA