Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, koronavirüsün ihracatta düşüşe sebep olduğunu ve Mart ayında yüzde 17’lik bir düşüş beklendiğini ifade etti.

Ticaret Bakanı: ‘İhracatta yüzde 17’lik bir düşüş bekliyoruz’

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan NTV’de katıldığı programda gündeme dair yaptığı değerlendirmede şunları ifade etti:

“Türkiye’ye gelmeden önce virüsün dünya ekonomisine etkilerini incelemek lazım. İnsan hayatı kadar ekonomiyi de etkiledi. İnsanların rutini, tüketim alışkanlıkları değişti. Bu pandeminin etkisini kontrol altına almadan göremeyeceğiz.

Mart'ta genel ihracatta yüzde 17 civarında azalma bekliyoruz. Ocak - Şubat ihracatımız yüzde 4 arttı. Kapıların kapanması, Avrupa’nın durumu bizi de etkiledi. Mart ayında İran ihracatı yüzde 82 düştü. Irak’a ihracat yüzde 48’lere düştü. İspanya ve İtalya yüzde 40, Fransa 32,5, Almanya yüzde 14, Çin yüzde 19, İngiltere yüzde 12 düştü.

Rakamsal konuşmak için dünyada pandeminin kontrol altına alınması lazım. Bazı rakamlar konuşuluyor, ciddi revizeler var. İnşallah kontrol altına alabileceğimizi umuyoruz.

Maske üreticisi ve ihracatçısı bir ülkeyiz, hiçbir sıkıntı yok, üretim kapasitesini iki katına çıkarabilecek durumdayız. E-ticaret ve kargo teslimatı konusunda herhangi bir sıkıntı yok.”