Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, maske fiyatlarındaki artışla ilgili önemli bir açıklamada bulundu. Pekcan, 8 firmayla ilgili şikayet geldiğini söyledi

Ticaret Bakanından maske fiyatlarındaki artışla ilgili açıklama

Koronavirüs salgınının Türkiye'nin komşu ülkelerinde görülmeye başlamasıyla maske fiyatları da artış gösterdi. Piyasada 3 bin liraya kadar basit maskeler bulunuyor. Maske fiyatlarındaki artış tüketicilerin de tepkisini çekti.

Konuyla ilgili açıklama yapan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Toplam 8 firmayla ilgili şikayet geldi. Reklam Kurulu toplantısı 10 Mart'taydı, onu maskeden dolayı 3'üne çektik. Vatandaşlarımız maskede fahiş fiyat şikayetlerini Alo 175'e başvurarak ya da 'Haksız Fiyat Artışı' mobil uygulamasından ulaştırabilir," ifadelerini kullandı.

Özel bir TV kanalında soruları yanıtlayan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Sınır kapılarımızla ilgili tüm önlemleri aldık. İran ile sınır kapılarını kapattık. Gürcistan’a bugüne kadar tırlarımız kimlikle geçiyorlardı artık pasaport kontrolü yapıyorlar. Son 21 gün içinde Çin, İran, Güney Kore’ye geçenlere girişine izin vermiyorlar. Biz tedbirlerimizi aldık." ifadelerini kullandı.

Pekcan şöyle devam etti:

"Çin’in dünya ekonomisine etkisi yüzde 19. Bütün beklentiler bunu birinci çeyrekte son bulacağı. Ama küresel ekonomiye etkisi de 2000’deki yıllardan daha fazla.

Çin ekonomisinin 0,4 küçüleceği yıl bazında ve birinci çeyrekle sınırlı kalacağı tahmin ediliyor. Büyümesinin de 5,6’ya düşeceği öngörülüyor. Bu da küresel ekonominin büyümesini 0,1 puan aşağı çekti.

Çin’den ithalatlarımız var ama Çin’e yüzde yüz bağımlı değiliz.

Uluslararası firmalar Türk firmalarıyla iletişim halinde. Avrupa ülkeleriyle ihracata dönme işi daha hızlı olacaktır diğer ülkelere nazaran.

Bizim ihracatta tekstil mobilya gibi sektörlerde potansiyelimiz var firmalarımız da ciddi hazırlık içinde. Bütün bunlar bir süreç.

Hazır giyimde kapasite artırımı çok daha hızlı. Tekstilde yüzde 85’ler seviyesindeyiz.

Kamu binalarının da bu konuda kullanımı için firmalara tahsisini de konuşuyoruz.

MASKE FİYATLARIYLA İLGİLİ İDDİALAR

ticaret-bakanindan-maske-fiyatlarindaki-artisla-ilgili-aciklama-693748-1.

Fiyat artışı yönünde şikayetler var. İnternet üzerinden satışlar olmak üzere toplam 8 firmayla ilgili şikayet geldi.

Ama vatandaşlarımız bize bu şikayetlerini ulaştırabilir. Mobil uygulamamız da var.

Haksız fiyat artışı (HFA) bildirimi var. Şikayet başvuruya bastıkları anda da bilgi paylaşımı var. Ürün ve firmayla ilgili isterlerse fotoğraf da ekleyebiliyorlar.

Gönderdikleri anda bakanlığımızın merkezine ve il müdürüne düşüyor.

Hemen il müdürümüz gerekli önlemleri alıyor ve takibine başlıyoruz.

Biz Ticaret Bakanlığı olarak burada hemen ceza kesmiyoruz. Önce savunma istiyoruz. Savunmasını alıp gerçekten sebeplerine bakıyoruz değerlendirdikten sonra reklam kurulu tarafından ceza kesilebiliyor. Reklam Kurulu toplantısı 10 Mart'taydı onu 3’üne çektik. 104 bin liraya kadar cezası var."