Ticaret Bakanlığı’nın sıfır km araç satışında ÖTV matrah değişikliği sonrası ortaya çıkan indirimi fiyatlara yansıtmadığı iddia edilen bayilere dönük çalışma başlattığı açıklandı. Bakanlık müfettişleri iddialarla ilgili denetleme yapacak.

Ticaret Bakanlığı, sıfır araçlar için çalışma başlattı

Özel Tüketim Vergisi’nde (ÖTV) matrah değişikliğine rağmen sıfır km araç fiyatlarının düşmemesine neden olan ‘haksız ticari uygulamaların tespiti’ amacıyla Ticaret Bakanlığı’na bağlı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı’nın harekete geçtiği duyuruldu. Açıklamaya göre, denetleme yapmak üzere müfettişler görevlendirildi.

12.08.2021 tarihli 4373 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla özel tüketim vergisi matrahlarında yapılan değişiklik ile sıfır km araçların fiyatlarının düşürülmesi amaçlanmıştı. Ancak sıfır km araç fiyatlarını düşürmeyi amaçlayan söz konusu düzenlemenin piyasa fiyatlarına yansımadığına ilişkin Ticaret Bakanlığı'na 2 binden fazla şikâyet dilekçesinin ulaştığı aktarıldı.

“ÖTV KAPSAMINDAKİ ARAÇLAR SATILMIYOR” İDDİASI

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, söz konusu şikâyet başvurularında, bayiler tarafından ÖTV düzenlemesi kapsamındaki araçların fiyatlarında indirim uygulanmaktan imtina edildiği ve ayrıca stoklarındaki sıfır kilometre araçları çeşitli gerekçelerle galericilerle anlaşma yoluna giderek veya kendi bünyelerinde yüksek fiyattan ikinci el araç olarak satmaya çalıştıkları gibi iddialar yer alıyor.

Yine bu şikâyet başvurularında, yukarıdaki haksız işlemleri yapan bayilerin stoklarında araç kalmadığını iddia ederek ÖTV düzenlemesi kapsamındaki araçları müşterilerine satmadıkları da ifade ediliyor.

Müfettişlerce, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve ilgili diğer mevzuat kapsamında denetimlere ivedi bir şekilde başlandı. Müfettişler bu kapsamda sıfır kilometre araçlara ilişkin üretici, distribütör, bayi ve galerici araç tedarik zincirini inceliyor ve yürütülen bu denetimler halihazırda devam ediyor.