Ticaret savaşlarında rekabet tırmanırken yaşanan tahkimat dikkat çekici. Brexit’ten ayrılan İngiltere Trans-Pasifik Ortaklığı’na katıldı. Suudiler Şanghay İşbirliği Örgütü’ne yol alırken Roussef, BRICS bankasının başına getirildi.

Ticaret savaşları
Fotoğraf: AA

Dış Haberler

Küresel güç odakları arasındaki etkinlik mücadelesinin ekonomik ayağında dikkat çekici gelişmeler yaşanıyor.

Suudi Arabistan'ın Şanghay İşbirliği Örgütü'ne girmek için diyalog ortağı statüsünü oylamasının ardından İngiltere de 2018'de kurulan Kapsamlı ve Aşamalı Trans-Pasifik Ortaklığı Anlaşması’na (CPTPP) katılma kararı aldı. Üye ülkelerin baş müzakerecileri Londra'nın ticaret ortaklığına katılmak için gerekenleri karşıladığı konusunda anlaştı.

İngiltere'nin Uluslararası Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kemi Badenoch, ülkenin CPTPP'ye resmen katılımı için müzakerelerin tamamlandığını bildirerek, "Dinamik Hint-Pasifik bölgesiyle ticaretimizi artırmak, İngiltere iş dünyası ve tüketiciler için harika bir haber" ifadesini kullandı.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'ın ofisinden yapılan açıklamada anlaşma ülkenin Brexit sonrası imzaladığı en büyük ticaret anlaşması olarak nitelendi. Açıklamada ticaret blokuna katılımın İngiltere'yi dinamik ve büyüyen Pasifik ekonomilerinin merkezine koyacağı belirtilirken anlaşma için, "Brexit sonrası özgürlüklerimizin gerçek ekonomik faydalarını gösteriyor" denildi.

GÜÇLENEN İTTİFAKLAR

Asya Pasifik’te güçlenen tek ittifak CPTPP değil. Pekin’in girişimleri neticesinde hafta başında ABD'nin Ortadoğu'daki petrol zengini müttefiki Suudi Arabistan, Çin-Rusya liderliğindeki Şanghay İşbirliği Örgütü'ne (ŞİÖ) "diyalog ortağı" olarak katılma kararını onaylamıştı.

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın oluşturduğu BRICS de yeni katılımlarla güçlenme arayışında. BRICS grubunun kurduğu uluslararası ölçekli Yeni Kalkınma Bankası’nın (NDB) başına da geçen hafta eski Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff getirilmişti. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning bugün başkent Beijing’de düzenlenen basın toplantısında konuyu değerlendirdi.

***

BREXİT’TEN ASYA-PASİFİK’E

CPTPP serbest ticaret ve ekonomik faaliyetler alanında yüksek standartlar getirmesiyle biliniyor. Bu kapsamda fikri mülkiyetin korunması, tarımsal ve endüstriyel ürünlerde gümrüklerin kaldırılması gibi koşullar getiriyor.

Londra’nın, tarımsal pazarını bazı ülkelere tamamen açmak konusunda tereddütlü davrandığı biliniyor. Bu ülkelerin başında Kanada geliyor. İngiltere, CPTPP kapsamında Birleşik Krallık mallarının yüzde 99,9’una bölge ülkelerine giriş kapsamında gümrük uygulanmayacağını söyledi.

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasının (Brexit) üzerinden üç yıl geçti. İlk aşamada, İngiltere’nin AB’ye ihracatı azaldı. Brexit’in
ardından küresel ticaret bağları kurmaya çalışan İngiltere’nin gözünü diktiği coğrafyalardan başlıcası Asya-Pasifik’ti. İngiltere, katılım için Haziran 2021’de müzakerelere başlamıştı.

CPTPP’nin 11 üyesi Avustralya, Brunei, Şili, Japonya, Malezya, Meksika, Yeni Zelanda, Peru, Singapur, Vietnam ve Kanada. Ülkelerin toplam ekonomisi 8,4 trilyon sterlin (10,3 trilyon dolar) civarında. CPTPP’ye Çin Halk Cumhuriyeti’nin de üyelik başvurusu bulunuyor.