Kamuoyu araştırmalarına göre; seçmenlerin ittifak tercihlerinde Millet İttifakı yüzde 38,1 oy oranına sahipken Cumhur İttifakı, yüzde 34,2'de kaldı. CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nin birlikte ittifak yaparak seçime girmesi halinde ise 6’lı ittifaka "Evet, oy veririm" diyenlerin oranı yüzde 39,2 oldu.

İttifakların olası oy oranları araştırıldı: 'Millet' önde gidiyor

Haber Merkezi

Son kamuoyu araştırmalarına göre ittifakların olası oy oranları belli oldu.

CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nin Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem çalışmasını açıklamasının ardından partilerin oy oranlarının değişip değişmediği merak ediliyordu. Yöneylem’in 3-6 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilen Türkiye Siyaset Paneli Şubat 2022 araştırmasına göre seçmenlerin ittifak tercihleri belli oldu.

27 ilde 2 bin 488 kişiyle yapılan araştırmanın sonucuna göre; katılımcıların yüzde 38,1’i CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti’den oluşan Millet İttifakı’na oy vereceğini açıkladı. Katılımcıların yüzde 34,2’si ise AKP ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı’na oy vereceğini ifade etti. Yüzde 16 ise ittifaklar dışındaki partilere oy vereceğini belirtti. Oy kullanmayacağını söyleyenlerin oranı yüzdew 8,1, kararsız olduğunu söyleyenlerin oranı ise yüzde 3,6 oldu.

ALTILI İTTİFAKA 'OY VERİRİM' DİYENLERİN ORANI YÜZDE 39,2

ASAL Araştırma ve Danışmanlık’ın 4-6 Mart tarihleri arasında 1684 kişiyle yaptığı araştırmada da, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem çalışmasını birlikte gerçekleştiren CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nin birlikte ittifak yaparak seçime girmesi halinde seçmenlerin bakış açısı soruldu.

Olası bir 6’lı ittifaka "Evet, oy veririm" diyenlerin oranı yüzde 39,2 oldu. "Hayır, oy vermem" diyenler ise yüzde 43 oldu. "Kararsızım" diyenlerin oranı da yüzde 17,8 oldu. AKP’lilerin yüzde 2,8’i söz konusu ittifaka oy verebileceğini belirtirken, MHP’lilerin yüzde 5,8’i oy verebileceğini söyledi.

İttifak dışında yer alan HDP’nin seçmeninin yüzde 40,6’sı 6’lı ittifaka oy verebileceğini ifade etti. Saadet Partisi seçmeninin ise yüzde 30,8’inin oy vereceğini, yüzde 42,5’inin ise vermeyeceğini belirtmesi dikkat çeken sonuçlardan birisiydi.